Antonio López de Santa Anna

Faktaboks

Antonio López de Santa Anna
Santa Anna eller López de Santa Anna Fullt navn: Antonio de Padua María Severino López de Santa Anna y Pérez de Lebrón
Født
1794, Xalapa, Ny-Spania (dagens Mexico)
Død
1876, Mexico by, Mexico
82 år

Artikkelstart

Antonio López de Santa Anna var en meksikansk politiker og general. Fra slutten av 1820-årene og frem til 1855 dominerte han Mexicos politiske liv, og var president seks ganger. Han var en ytterst fargerik personlighet uten noen politisk filosofi, men meget populær blant folket.

I 1829 gjorde spanske tropper et mislykket forsøk på å gjenerobre Mexico. Santa Annas seier mot invasjonsstyrken i Tampico ga ham anerkjennelse som nasjonalist og militærstrateg, et omdømme han nøt godt av de neste 25 årene. Gjennom karrieren var Santa Anna en typisk caudillo som vekslet mellom politisk og militær makt, i en tid da militærmakt var nøkkelen til politisk kontroll.

I 1833 kom han til makten som føderalist og motstander av den romersk-katolske kirken; i praksis etablerte han en sentralisert stat. Han forble ved presidentmakten til 1836, da han ledet meksikanske tropper inn i Texas for å dempe Texasrevolusjonen. Her ble han tatt til fange av Sam Houston, og ble tvunget til å anerkjenne den nye Republikken Texas.

I 1838 invaderte franske tropper Mexico for å kreve inn et erstatningskrav fra regjeringen. Santa Anna mistet et ben i kamp mot franskmennene og fikk nok en gang heltestatus. Han ble utnevnt til president i 1839, og vekslet de neste årene mellom makt og eksil.

Den politiske situasjonen på slutten av 1840-tallet og tidlig på 1850-tallet var svært kaotisk, og da den meksikansk-amerikanske krigen brøt ut i 1846 ble Santa Anna nok en gang utnevnt til president. Krigen endte i nederlag og nytt eksil. Fra 1853 til 1855 styrte Santa Anna landet som militærdiktator, før den konservative koalisjonen som hadde ført ham til makten gikk i oppløsning og Santa Anna ble styrtet av liberale. Fra 1855 til sin død i 1876 levde han stort sett i eksil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg