David Crockett

Faktaboks

David Crockett
kalt Davy
Uttale
krˈåkit
Født
17. august 1786, Limestone, North Carolina, (nå Tennessee) USA
Død
6. mars 1836, Alamo misjonsstasjon (nå museum), Texas, USA
David Crockett var en amerikansk folkehelt, sønn av en irsk innvandrer. Crockett vokste opp i Tennessee, hadde nesten ingen skolegang, men fikk tidlig erfaring som jeger og skarpskytter. Maleriet er fra 1834.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
David Crockett. Forside fra 1957 til en av Davy Crockett-bøkene. Denne serien, som ble skrevet i 1950-årene av den danske forfatteren Karen Brunes under pseudonymet Tom Hill, ble en stor suksess.
.

Artikkelstart

David Crockett var en amerikansk folkehelt, sønn av en irsk innvandrer. Crockett vokste opp i Tennessee, hadde nesten ingen skolegang, men fikk tidlig erfaring som jeger og skarpskytter, senere også militær trening som deltager i Andrew Jacksons kamp mot creek-folket.

Crockett var medlem av Representantenes hus i periodene 1828–1832 og 1834–1836, da han tapte valget etter blant annet å ha brutt med Jackson, som nå var president. Crockett utvandret deretter til Texas og falt 6. mars 1836 under forsvaret av Alamo mot meksikanske tropper, ledet av den legendariske generalen Santa Anna.

I populærkulturen

Om Crockett laget Disney-selskapet den umåtelig populære fjernsynsserien Frontierland (1954–1955), med Fess Parker som den folkelige helten. Serien ble omredigert til to kinofilmer, Davy Crockett – King of the Wild Frontier (Davy Crockett, 1955) og Davy Crockett and the River Pirates (Davy Crockett og elvepiratene, 1956), for utenlandsdistribusjon. I den påkostede filmen The Alamo (1960) spilte John Wayne hovedrollen som Crockett i egen regi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg