Faktaboks

Ruralis

Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning. Tidligere navn: Norsk senter for bygdeforskning (1982–2017)

Offisielt navn
STIFTELSEN RURALIS INSTITUTT FOR RURAL- OG REGIONALFORSKNING
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Trondheim
Daglig leder
Svein Johan Frisvoll
Styreleder
Kristine Skog

Ruralis er et forskningsinstitutt med faglig fokus rettet mot kunnskap om utviklingen i bygde-Norge. Instituttet het frem til november 2017 Norsk senter for bygdeforskning (Bygdeforskning). Hovedkontoret er på NTNUs campusDragvoll i Trondheim, mens et utredningskontor ligger i Oslo.

Instituttet ble opprettet i 1982 med Reidar Almås, senere professor i bygdesosiologi og regionslpolitikk, i spissen. Det har blitt et av de ledende bygdesosiologiske fagmiljøene i Europa. De rundt 30 forskerne og utrederne ved instituttet har utdanning innen sosiologi, statsvitenskap, geografi, sosialantropologi, agronomi, helsefag og bedriftsøkonomi.

Forskningen knytter seg til følgende hovedtema:

  • Lokalsamfunn, bygdeliv og kultur
  • Ressursforvaltning, utmark, miljø og landskap
  • Næringsutvikling, landbruk, havbruk og verdikjeden for mat
  • Kommunal- og regionalutvikling, samhandling bygd og by, sentrum og periferi

Organisasjon

Ruralis er en selvstendig forskningsstiftelse. Instituttets styre er satt sammen av medlemmer oppnevnt av Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU), Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Landbrukssamvirke, Kommunenes Interesseorganisasjon (KS), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og ansatte ved Ruralis.

Blant instituttets finansieringskilder finner vi Norges forskningsråd, offentlig forvaltning, næringsliv, organisasjoner og flere internasjonale kilder som EU.

Instituttet er tilknyttet IRSA (International Rural Sociology Association), den internasjonale bygdesosiologi-organisasjonen.

Svein Frisvoll har vært direktør siden oktober 2018.

Eksterne lenker

Faktaboks

Ruralis
Sektorkode
2500 Private produsentorienterte organisasjoner uten profittformål
Næringskode(r)
72.200 Forskning og utviklingsarbeid innen samfunnsvitenskap og humanistiske fag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg