Rudolf Otto

Faktaboks

Rudolf Otto
Født
1869
Død
1937
Rudolf Otto
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Rudolf Otto, tysk protestantisk teolog og religionshistoriker, professor i Göttingen fra 1904, i Marburg 1917–29. Rudolf Otto var særlig opptatt av å bestemme den religiøse opplevelsens særpreg. Han hevdet at det hellige, «det som er helt annerledes», er kjernen i all religion. I hans kjente bok Das Heilige (1917, Det hellige), la han frem en psykologisk-teologisk teori som fikk stor innflytelse helt frem til i dag.

I henhold til Rudolf Otto er det hellige noe paradoksalt og overveldende, og derfor vanskelig å forstå og forklare. For å bestemme det nærmere, benyttet han begreper hentet fra latin: det hellige er det numinøse (fra numen, en ubestemmelig guddomsmakt), det både skremmer (er et mysterium tremendum, fryktinngytende mysterium) og tiltrekker (mysterium fascinans).

I motsetning til enkelte teologer i samtiden, som Karl Barth, men i likhet med erkebiskop Nathan Söderblom, så Otto religionshistorie som en nøkkel til å forstå kristendommen, og han skrev flere bøker der han særlig tok for seg hinduismens mystikk og frelseslære.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg