Faktaboks

Offisielt navn
Romo fabrikker
Også kjent som

Rørmøbler

Nordic Products

Nordic Comfort Products

New Comfort Products

Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1933
Romo Fabrikker i Sandakerveien 102, Oslo. Fotografert i 1949.

Romo fabrikker er et norsk selskap som har produsert møbler siden 1930-årene. Firmaet har byttet navn flere ganger. Deres bestselger er Bendt Winges Nordic-stoler, som solgt i mer enn 7 millioner eksemplarer.

Etablering

Produktkatalog fra Rørmøbler med stoler inspirert av Marcel Breuer og Bauhaus på omslaget. Datert til midten av 1930-årene.

Romo Fabrikker ble etablert som firmaet Rørmøbler i 1933 av Lorang Bergh og Oskar Moberg. Da kompanjongene startet driften, ble den beskrevet som en spesialfabrikk for funkis-rørmøbler.

Firmaets tidlige produkter bærer preg av å være inspirert av utenlandske designere, som Marcel Breuer og Mart Stam. I tillegg var det likheter med møbler som Herman Munthe-Kaas designet for Christiania Jernseng- og Jernvarefabrik tidlig i 1930-årene. Allerede etter et års drift begynte firmaet å produsere stoler til busser.

Stålrørmøbler og funksjonalistisk tankegods

Stålrørmøbler var på mange måter barn av funksjonalismens tankegods. De ble sett på som moderne og i pakt med tiden. Tilhengerne omtalte dem som «renslige, kunstneriske, konstruktive, praktiske og billige». Fordelen var at de tok mindre plass enn tradisjonelle møbler, og de var lette å flytte på. En annen fordel var at produksjonen var enklere og mindre kostbar enn ved produksjonen av tremøbler. I tillegg kunne man bruke underleverandører til delproduksjon.

Forandringer i firmaet

Stolskjeletter på lageret til Romo Fabrikker i 1949.

I 1940 døde Lorang Bergh. Etter det stod Oskar Moberg som eier alene av firmaet, som i 1949 byttet navn til Romo Fabrikker. Etter andre verdenskrig vokste produksjonen av kontorutstyr, garderobeskap, arkivskap, arkivreoler og andre møbler i tynne metallplater.

Ledende på seter til buss og trikk

Bilde fra Rørmøbler produktkatalog fra 1930-årene.

Fabrikken var i en periode nesten enerådende på markedet av seter til busser og trikker. Det ble også i andre halvdel av 1950-årene årlig produsert over 4000 garderobeskap og 2500 arkivskap i stål. Ved slutten av tiåret var det rundt 50 ansatte arbeidere og funksjonærer. Fabrikken hadde også et eget bygg på 6500 kvadratmeter.

I 1957 fikk Romo forespørsel om å levere 3000 rørkonstruksjoner til bilseter til Volvo. Moberg stilte seg skeptisk til ordren da det kom til å innebære en stor belastning for stålrørmøbelavdelingen. Omsetningen dette året var på 2,5 millioner kroner.

Stol i plast og stålrør

Bendt Winges stol, som til vanlig kalles Nordic, har vært kontinuerlig produsert siden 1970.

I 1966 lanserte Romo Fabrikker R-46, en skallstol der sete og rygg ble støpt i ett stykke polypropylenplast. Etter kort tid gikk stolen ut av produksjon, antagelig på grunn av likheten med engelskmannen Robin Days plaststol Polypropylene chair (1963).

I stedet kontaktet firmaet designeren Bendt Winge, som i perioden 1968–1970 utviklet stolen R-48, også kalt Nordic. Sitteskallene i polypropylen ble produsert hos underleverandøren Thor Dahl Plastindustri.

Samarbeid, fisjon og videreføring av selskapet

I løpet av 1960-årene ble det etablert samarbeid med konkurrenten og kontormøbelprodusenten Høvik Verk, som var eid av Christiania Glasmagasin. I 1973 ble Romo fisjonert. Skapdivisjonen ble kjøpt av Glasmagasinet, og produksjonen ble flyttet til en ny fabrikk for kontormøbler og metallvarer på Hensmoen ved Hønefoss.

Moderselskapet ble videreført som Nordic Products AS med videre virke på Sandaker, Oslo. Senere byttet firmaet navn til Nordic Comfort Products (NCP). I 1976 passerte salget på Nordic-stoler 500 000 eksemplarer.

Flytting til Nord-Norge

Stoler
Stolen Coda ble designet av Tor-Gunnar Lundenes for Nordic Comfort Products i 2009.
Stoler
Av .

Senere flyttet firmaet til Hemnesberget i Nordland. Etter en økonomisk vanskelig periode kjøpte Hemnes kommune NCP i 1989 gjennom det kommunale selskapet Bjerka Næringsbygg. To år senere fikk de ansatte muligheten til å kjøpe bedriften. I 2007 var omsetningen på i overkant av 40 millioner kroner.

I 2023 gikk NCP konkurs. Samme år ble konkursboet kjøpt av Intervest AS og Irland Holding AS. Samtidig byttet selskapet navn til New Comfort Products.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2022). Bendt Winge, Papiret Forlag

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg