Faktaboks

Forretningsadresse

Trondheimsveien, Oslo

Stiftet
1904
Nedlagt
2001
Fabrikksbygning
Christiania Jernseng- og Jernvarefabriks lokaler i Trondheimsveien, like ovenfor Carl Berners plass i Oslo.
Fabrikksbygning
Av /Industrimuseum.no.

Christiania Jernseng- og Jernvarefabrik er en tidligere produsent av jernsenger og møbler, samt drift av mekanisk verksted. Fabrikken startet i 1904 og hadde opprinnelig fabrikklokaler i Oslo. I 1982 ble selskapet overtatt av Jacsy, som fortsatte produksjonen av stålrørsmøbler.

Etablering

produktbilde
Herman Munthe-Kaas´ stoler F 17 og F 24 ble sammen med bordet B 55 produsert av Christiania Jernseng- og Jernvarefabrik fra omkring 1930.
produktbilde

Bedriften startet med en aksjekapital på 15 000 kroner. Opprinnelig ble det laget sykehussenger, skipssenger og annet utstyr. Firmaet deltok i 1914 på Norges Jubileumsutstilling med senger, liggestoler, springmadrasser og en rekke andre produkter.

Under Landsutstillingen i Bergen 1928 ble Christiania Jernseng- og Jernvarefabrik tildelt gullmedalje for sine enkle hotellsenger. På oppdrag fra arkitekter og designere ble det også produsert stålrørsmøbler til privat bruk. Den populære Folkestolen av Herman Munthe-Kaas ble lansert i 1930. Stolen er av typen frisvinger med meiekonstruksjon som bærende element i stedet for stolbein.

I 1930-årene begynte Christiania Jernseng- og Jernvarefabrik bruke Chrifa som navn for selskapet. Navnet ble først allment tidlig i 1960-årene.

Chrifa Nissedal

Stol
Herman Munthe-Kaas´ armlenestol F 17 kom i produksjon hos Christiania Jernseng- og Jernvarefabrik i 1930.

Med støtte fra Distriktenes Utbyggingsfond (DU) ble det i 1974 bygd en ny fabrikk for Christiania Jernseng- og jernvarefabrik i Nissedal i Telemark. Tiltaket var en i rekken for å nyetablere Oslo-bedrifter som hjørnesteinsbedrift i en distriktskommune.

Chrifa startet først opp deleproduksjon til sine sykehussenger i et kjellerlokale i Nissedal tidlig på 1970-tallet. Med alle støtteordninger som fantes for industrietableringer i distriktene, ble det snart til at hele produksjonen flyttet til et 1000 kvadratmeter stort nytt industribygg i Kyrkjebygda i Nissedal.

Chrifa fortsatte dermed i Telemark som en stor leverandør av senger til sykehusmarkedet, og hadde på det meste 25 ansatte.

Jacsy overtar Chrifa

Chrifa i Nissedal ble i 1995 overtatt av den Sauda-baserte hjelpemiddelprodusenten Jacsy. Begge firmaer produserte sykehussenger og var i det samme markedet. Chrifa var på dette tidspunktet nærmest konkurs og trengte kapitalinnsprøyting samt et større bransjenettverk.

Jacsy, som ble etablert i 1982, startet hovedsakelig med midler fra Distriktenes utbyggingsfond. De begynte med å kjøpe noen patenter av Erling Jacobsen, som var tidligere disponent for Norsy A/S (Norske Sykeartikler – etablert 1939). Fundamentet for Jacsy ved oppstarten var blant annet hvilestoler med løfteanordninger. Senere hadde firmaet agentur for den svenske rullestolbedriften Pantera. I 1997 hadde Jacsy en omsetning på over 32 millioner kroner.

Nye eiere

Jacsy ble i 1998 et datterselskap i Møller Industrier. Det ble investert millionbeløp i sengefabrikken i Nissedal etter overtakelsen, men lønnsomheten forble lav. I 2001 ble det besluttet at Jacsy skulle flytte sengeproduksjonen til Sverige, der Møller også hadde en fabrikk for sykehussenger.

Fabrikken i Nissedal har siden blitt brukt til ulike maskin- og industriformål.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg