Resolute Support Mission (RSM); militær NATO-operasjon i Afghanistan, iverksatt fra 1. januar 2015 som erstatning for den flernasjonale styrken International Security Assistance Force (ISAF) etter at denne ble avsluttet ved utgangen av 2014. Norge deltar militært også i den nye operasjonen.

RSM ble vedtatt iverksatt på NATOs forsvarsministermøte i juni 2014, etter anmodning fra afghanske myndigheter og med påfølgende forankring i Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 2189 (2014), som gir styrken dens mandat.

RSM har en annen funksjon og sammensetning enn ISAF. Først og fremst består oppgaven mer rendyrket i å støtte afghanske myndigheter, og kampstyrker inngår derfor ikke i RSM, som også er mindre enn ISAF. Hovedoppgaven er rådgiving og opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker, både innen militæret og politiet, og for både operative kapasiteter og institusjonelle funksjoner.

Det ble opprinnelig lagt opp til at RSM skulle være på plass ut 2016, men tilstedeværelsen ble i mai 2016 forlenget til ut 2017. I juni 2017 kunngjorde NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at operasjonen vil videreføres ut 2020. Norges deltakelse ble i 2017 besluttet videreført i 2018.

Styrken var medio 2017 på ca. 13 000 personer, fra 39 land. Styrkens hovedkvarter er i Kabul og med et tyngdepunkt på Bagram-basen utenfor hovedstaden. RSM har i tillegg  tilstedeværelse med regionale hovedkvarter fire steder (Mazar-e-Sharif, Herat, Kandahar og Jalalabad), blant annet med såkalte Train Advise Assist Commands (TAAC). Styrkens ledelse er fra USA.

Norges regjering bekjentgjorde 30. oktober 2014 at Norge ville bidra med et styrkebidrag til RSM, og Norge har stilt styrkebidrag fra starten i 2015. Innsatsen består vesentlig av spesialsoldater som gjennom Special Operations Advisory Team (SOAT) først og fremst bidrar til trening og rådgiving av den afghanske spesialpolitstyrken Crisis Response Unit 222. Denne har vært trent av norske spesialsoldater siden 2007. Norges bidrag besto 2016/17 også av stabsoffiserer og et sanitetselement, inklusive knyttet til drift av flyplassen i Kabul. Det ble i 2015 lagt til grunn av det norske bidraget skulle vedvare ut 2016, men på samme måte som RSM ble besluttet forlenget ut 2017, er den norske deltakelsen videreført gjennom 2017. Regjeringen besluttet i juni 2017 å videreføre et militært bidrag på om lag 50 personer, inkludert et mindre antall stabsoffiserer, gjennom hele 2018.

Dette er begrunnet i en fortsatt krevende sikkerhetssituasjon og de utfordringer den stiller afghanske sikkerhetsmyndighetene overfor.

Det ble i 2016 satt en tak for det norske bidraget på inntil 75 personer; tallet var medio 2017 på ca. 50. Norge har også videreført den økonomisk støtten til de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.