Resolute Support Mission (RSM) er en militær NATO-operasjon i Afghanistan. Den ble iverksatt fra 1. januar 2015 som erstatning for den flernasjonale styrken International Security Assistance Force (ISAF) etter at denne ble avsluttet ved utgangen av 2014. Norge deltar militært også i den nye operasjonen.

RSM ble vedtatt iverksatt på NATOs forsvarsministermøte i juni 2014, etter anmodning fra afghanske myndigheter og med påfølgende forankring i Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 2189 (2014), som gir styrken dens mandat.

RSM har en annen funksjon og sammensetning enn ISAF hadde. Oppgaven består mer rendyrket i å støtte afghanske myndigheter, med rådgiving og opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker, både innen militæret og politiet; for både operative kapasiteter og institusjonelle funksjoner. Kampstyrker inngår derfor ikke i RSM, som også er mindre enn ISAF.

Det ble opprinnelig lagt opp til at RSM skulle være på plass ut 2016, men tilstedeværelsen ble først forlenget til ut 2017. I juni 2017 kunngjorde NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at operasjonen vil videreføres ut 2020.

Styrken var medio 2018 på om lag 16 000 personer, fra 39 land. Hovedkvarteret er i Kabul, med et tyngdepunkt på Bagram-basen utenfor hovedstaden. RSM har i tillegg tilstedeværelse med regionale hovedkvarterer fire steder (Mazar-e-Sharif, Herat, Kandahar og Jalalabad), blant annet med såkalte Train Advise Assist Commands (TAAC). Styrkens ledelse er fra USA.

Norges regjering kunngjorde 30. oktober 2014 at Norge ville bidra med et styrkebidrag til RSM, og Norge har bidratt fra starten i 2015. Innsatsen består vesentlig av spesialsoldater som gjennom Special Operations Advisory Team (SOAT) først og fremst bidrar til trening og rådgiving av den afghanske spesialpolitstyrken Crisis Response Unit 222. Denne har vært trent av norske spesialsoldater siden 2007. Norge har videreført den økonomisk støtten til de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Norge har også bidratt med stabsoffiserer og et sanitetselement, inklusive knyttet til drift av flyplassen i Kabul. Det ble i 2015 lagt til grunn av det norske bidraget skulle vedvare ut 2016, men på samme måte som RSM ble besluttet forlenget ut 2017, er den norske deltakelsen videreført gjennom 2017. Regjeringen vedtok i juni 2017 å videreføre et militært bidrag på om lag 50 personer, inkludert et mindre antall stabsoffiserer, gjennom hele 2018. Den videreførte deltakelsen er begrunnet i en fortsatt krevende sikkerhetssituasjon og de utfordringer den stiller afghanske sikkerhetsmyndighetene overfor.

Det ble i 2016 satt en tak for det norske bidraget på inntil 75 personer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.