Resolute Support Mission

Amerikanske soldater på vei inn i et Chinook-helikopter på Bagram-basen i Afghanistan. Soldatene er med i den Nato-ledede operasjonen Resolute Support Mission.

Artikkelstart

Resolute Support Mission (RSM) er en militær Nato-operasjon i Afghanistan. Den ble iverksatt fra 1. januar 2015 som erstatning for den flernasjonale styrken International Security Assistance Force (ISAF) etter at denne ble avsluttet ved utgangen av 2014. Norge deltar med et militært styrkebidrag også i RSM.

Faktaboks

Også kjent som

RSM

Resolute Support Mission ble vedtatt iverksatt på Natos forsvarsministermøte i juni 2014, etter anmodning fra afghanske myndigheter og med påfølgende forankring i Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 2189 (2014), som gir styrken dens mandat.

I februar 2020 ble det inngått en avtale med Taliban om at Nato skulle trekke sine styrker ut av Afghanistan innen midten av 2021. Dette ble i april 2021 utsatt, med en tidsfrist innen 11. september samme år.

Oppgave og organisering

RSM har en annen funksjon og sammensetning enn ISAF hadde. Oppgaven består mer rendyrket i å støtte afghanske myndigheter, med rådgiving og opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker, både innen militæret og politiet; for både operative kapasiteter og institusjonelle funksjoner. Kampstyrker inngår derfor ikke i RSM, som også er mindre enn ISAF.

Det ble opprinnelig lagt opp til at RSM skulle være på plass ut 2016, men tilstedeværelsen ble først forlenget til ut 2017. I 2018 besluttet Nato at styrken skal stå inntil situasjonen tilsier en endring.

Styrken var ved inngangen til 2019 på om lag 17 000 personer fra 39 land. Hovedkvarteret er i Kabul, med et tyngdepunkt på Bagram-basen utenfor hovedstaden. RSM har i tillegg tilstedeværelse med regionale hovedkvarterer fire steder (Mazar-e-Sharif, Herat, Kandahar og Laghman), blant annet med i alt seks såkalte Train Advise Assist Commands (TAAC). Styrkens ledelse er fra USA.

Norges bidrag

Norge bidrar med om lag 50 personer til RSM. Disse driver først og fremst med trening og rådgiving av den afghanske spesialpolitistyrken Crisis Response Unit 222 utenfor hovedstaden Kabul.
Av /Forsvaret.

Norges regjering kunngjorde 30. oktober 2014 at Norge ville bidra med et styrkebidrag til RSM, og Norge har bidratt fra starten i 2015. Innsatsen består vesentlig av spesialsoldater som gjennom Special Operations Advisory Team (SOAT) først og fremst bidrar til trening og rådgiving av den afghanske spesialpolitistyrken Crisis Response Unit 222. Denne har vært trent av norske spesialsoldater siden 2007. Norge har videreført den økonomisk støtten til de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Norge har også bidratt med stabsoffiserer og et sanitetselement, inklusive knyttet til drift av flyplassen i Kabul, samt spesialstyrker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg