Religion i Sør-Afrika

Artikkelstart

Nærmere 80 % av den befolkningen i Sør-Afrika er kristne, over halvparten av disse er medlemmer av protestantiske kirker (medregnet anglikanere som utgjør ca. 5 %), ca. 7 % er katolikker og ca. 22 % tilhører uavhengige kirker. Det finnes minoriteter av hinduer, muslimer og jøder. Anslagsvis 16 % tilhører ulike tradisjonelle afrikanske religionsformer.

Sør-Afrika byr på et komplisert religionsbilde. Den reformerte kirke ble brakt til det sørlige Afrika av nederlandske kolonister på 1600-tallet; de engelske kirkesamfunn kom på 1800-tallet, samtidig med misjonærer fra andre europeiske land (norsk misjon fra 1840-årene); indiske innvandrere brakte med seg hinduismen og islam. Bantufolkenes religiøse tradisjoner gjør seg også gjeldende. Situasjonen ble ytterligere komplisert av apartheid-politikken.

Den fargede befolkningen er tilsluttet samtlige kirkesamfunn. Blant kirkelederne er betydelige personligheter som den anglikanske biskop Desmond Tutu (Nobels fredspris 1984). Det finnes over 4000 «uavhengige kirker», men bare et fåtall er offisielt registrerte kirker. De inndeles i «etiopiske» kirker, som har beholdt de gamle kirkesamfunnenes lære og struktur, med farget i stedet for hvitt presteskap, og «sionistiske kirker», sektdannelser knyttet til et bestemt sted som identifiseres med «Sion», frelsens og frigjøringens kilde.

Den hvite befolkning er delt i afrikaanstalende, hovedsakelig tilsluttet den reformerte kirke, og engelsktalende (protestanter, katolikker).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg