Limpopo (provins i Sør-Afrika)

Limpopo er en provins i det nordlige Sør-Afrika, som grenser til Botswana i nordvest, Zimbabwe i nord, Mosambik i øst og Swaziland i sør, er 123 910 km2 stor og har 5 273 600 innbyggere (2001). Hovedstad er Polokwane (tidligere Pietersburg). 52 prosent av befolkningen er pedi-talende, 23 prosent taler xitsonga og 16 prosent venda.

Provinsen ble opprettet under navnet Northern Transvaal i 1994 ved delingen av den gamle provinsen Transvaal. Navnet ble senere til Northern Province, og i 2003 til Limpopo.

Geografi og landskap

Landskapet veksler mellom høye fjell, særlig i sørlige delen. Lavere landskap mot grensetraktene i nordvest, nord og øst. Elven Limpopo danner grense mot Botswana og Zimbabwe, og provinsen dreneres av dens bielver. Her er store villmarksområder, plantasjebruk og variert kulturlandskap.

Økonomi og næringsliv

Økonomien er relativt lite utviklet, og det foregår i stor grad en eksport av råvarer og import av bearbeidede varer. Det utvinnes kobber, asbest, kull, jernmalm og platina. Innen jordbruket dyrkes det blant annet hvete, frukt, grønnsaker, solsikker, bomull, mais og jordnøtter (peanøtter). Stort kveghold og en del jakt. Noe industri, hovedsakelig i små foretak.

Omkring halvparten av yrkesbefolkningen er uten arbeid, og mange arbeider i Pretoria- og Johannesburg-området. Provinsen har store problemer med energi- og vannforsyning, sanitære forhold og boliger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg