Limpopo er en provins i det nordlige Sør-Afrika som grenser til Botswana i nordvest, Zimbabwe i nord og Mosambik i øst. Den er 123 910 km2 stor og har 5,9 millioner innbyggere (2019). Hovedstaden er Polokwane (tidligere Pietersburg). 52 prosent av befolkningen er pedi-talende, 23 prosent taler xitsonga og 16 prosent venda.

Provinsen ble opprettet under navnet Northern Transvaal i 1994 ved delingen av den gamle provinsen Transvaal. Navnet ble senere endret til Northern Province, og i 2003 til Limpopo. Provinsen omfatter det de nordlige deler av Transvaal-provinsen og omfatter de tidligere reservatene Venda og Lebowa sammen med den nordlige delen av Gazankula.

Geografi og landskap

Landskapet veksler mellom høye fjell, særlig i sørlige delen. Det er lavere landskap med subtropisk klima i nordvest, nord og øst. Elven Limpopo danner grense mot Botswana og Zimbabwe, og provinsen dreneres av denne elvens bielver. Provinshovedstaden Polokwane med 440 000 innbyggere er den eneste større byen.

Økonomi og næringsliv

Økonomien dominerer av gruvedrift og landbruk. Det er også stor turisme knyttet til naturreservater og flere private reservater med jaktmuligheter. Den nordlige delen av Krüger nasjonalpark – Sør-Afrikas største – ligger i provinsen.

Det utvinnes kobber, asbest, kull, jernmalm, kull og platina. Innen jordbruket dyrkes det blant annet hvete, frukt, grønnsaker, solsikker, bomull, te, mais og jordnøtter (peanøtter). Det er stort kveghold og drives en del jakt. Svært mange er sysselsatt i selvbergingsjordbruk kombinert med arbeid utenfor provinsen, i første rekke i Gauteng.

Demografi, sosiale forhold og politikk

Svarte afrikanere utgjør 97 prosent av befolkningen. Hvite utgjør 2,5 prosent. Provinsen har, sammen med Eastern Cape, høyest andel av befolkningen som lever i fattigdom – 67,5 prosent.

ANC fikk 75 prosent av stemmene ved provinsvalget i 2019 – en tilbakegang på nær 4 prosent sammenlignet med 2014-valget. Economic Freedom Fighters fikk 14,4 prosent, som var en framgang på 3 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg