Limpopo – provins i Sør-Afrika

Limpopo, provins i nordlige Sør-Afrika, grenser til Botswana i nordvest, Zimbabwe i nord, Mosambik i øst og Swaziland i sør; 123 910 km2 med 5 273 600 innb. (2001). 52 % er pedi-talende, 23 % taler xitsonga og 16 % venda. Hovedstad: Polokwane (Pietersburg).

Provinsen ble opprettet 1994 (under navnet Northern Transvaal) ved delingen av den gamle provinsen Transvaal. Navnet ble senere til Northern Province, og i 2003 til Limpopo.

Landskapet veksler mellom høye fjell, særlig i sørlige delen. Lavere landskap mot grensetraktene i nordvest, nord og øst. Elven Limpopo danner grense mot Botswana og Zimbabwe, og provinsen dreneres av dens bielver. Her er store villmarksområder, plantasjebruk og variert kulturlandskap.

Økonomien er relativt lite utviklet, og det foregår i stor grad en eksport av råvarer og import av bearbeidede varer. Det utvinnes kobber, asbest, kull, jernmalm og platina. Innen jordbruket dyrkes det bl.a. hvete, frukt, grønnsaker, solsikker, bomull, mais og jordnøtter (peanøtter). Stort kveghold og en del jakt. Noe industri, hovedsakelig i små foretak. Omkring halvparten av yrkesbefolkningen er uten arbeid, og mange arbeider i Pretoria- og Johannesburg-området. Provinsen har store problemer med energi- og vannforsyning, sanitære forhold og boliger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.