Desmond Tutu

Faktaboks

Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu

Født
7. oktober 1931, Klerksdorp, Sør-Afrika
.
Lisens: CC BY 2.0

Desmond Tutu

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Desmond Tutu er en sørafrikansk kirkeleder og menneskerettsforkjemper. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1984 for sin rolle i kampen mot apartheid i Sør-Afrika.

Utdannelse og kirkelige verv

Desmond Mpilo Tutu ble født i 1931 i Klerksdorp, en by sørvest for Johannesburg i Sør-Afrika. Han fikk sin skolegang på misjonsskoler, der hans far også underviste. Etter en kort periode som lærer tok han teologiutdannelse i Johannesburg og ble ordinært som prest i den anglikanske kirke i 1961. Han fortsatte teologistudiene i England i årene 1962–1966 og underviste siden i teologi ved universitetet i Lesotho i perioden 1970–1972. Han var assisterende direktør ved Kirkens Verdensråd fra 1972–1975. I 1975 ble han som første svarte afrikaner utnevnt til domprost i St. Mary-katedralen i Johannesburg. I perioden 1976-1978 var han biskop i Lesotho, før han i 1978 ble generalsekretær i Det sørafrikanske kirkerådet.

I 1985 ble han som første svarte afrikaner utnevnt til biskop i Johannesburg, før han i 1986 som første svarte afrikaner ble kallet til erkebiskop og overhode for den anglikanske kirke i Sør-Afrika og med sete i Cape Town. Den stillingen hadde han fram til 1996, da han ble utnevnt av Nelson Mandela til å lede arbeidet med Sør-Afrikas Sannhets- og forsoningskommisjon. Etter at dette var sluttført i 1999 ble han formelt pensjonist. Han har likevel hatt en rekke framtredende verv og posisjoner, blant annet som leder av The Elders fra starten i 2007 fram til 1913. The Elders ble initiert av Nelson Mandela som et uavhengig forum for globale ledere som ville fremme fred og menneskerettigheter.

Fredsarbeid

Desmond Tutu brukte sin posisjon som kirkeleder til å spille en framtredende rolle i kampen mot apartheid. Hans rolle var spesielt viktig under 1980-tallet der han ble en framtredende lederskikkelse i motstandskampen. Han fikk Nobels fredspris i 1984 og brukte denne posisjonen til mobilisering for ikke-voldelig aksjoner og masseprotest og i oppfordring til internasjonale sanksjoner mot apartheid-regimet.

Etter frigjøringsvalget i 1994 har han fortsatt spilt en viktig rolle som moralsk kompass og advart mot maktmisbruk og korrupsjon. Han er også fadder til begrepet om «regnbuenasjonen» – visjonen om et Sør-Afrika der alle folkegrupper skal leve fredelig sammen.

Andre utmerkelser

Tutu har mottatt en lang rekke høythengende priser og utmerkelser i tillegg til Nobels fredspris. Han er også æresdoktor ved universitetet i Tromsø. Tutu er bosatt i Milnerton utenfor Cape Town.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Desmond Tutu: The Rainbow People of God. South Africa's victory over apartheid, Doubleday/Bantam 1994
  • John Allen: Rabble-rouser for peace: the authorised biography of Desmond Tutu, 2006
  • Desmond Tutu: No Future Without Forgiveness: A Personal Overview of South Africa's Truth and Reconciliation Commission, 2000

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg