Rebild Bakker

4. juli-arrangementet i Rebild Bakker 2009.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rebild Bakker er et skog- og lyngbevokst område i Rold SkovJylland i Danmark, ca. 30 kilometer sør for Ålborg. Høyeste punkt er 116 meter over havet. Her finnes en rekke gravhauger, Den Jyske Skovhage, spillemannsmuseum, utvandrermuseum, med mer.

Da verdens første og største nasjonalpark, Yellowstone National Park i Rocky Mountains, ble opprettet i 1827, tok dikter og redaktør Ivar Kierkegaard initiativ overfor et eksklusivt utvalg blant USAs 300 000 danskfødte amerikanere. Han foreslo at man skulle knytte sterkere bånd mellom danskamerikanerne og gamlelandet enn før, og at man kjøpte et stykke jord der man kunne holde årlige arrangementer og la slekt og venner møtes på tvers av Atlanterhavet. Festen skulle holdes på den amerikanske uavhengighetsdagen, og talene være på begge språk.

Men det var Max Henius, født i 1859 i Ålborg av rike foreldre, som fikk æren av å sette ideen ut i livet. Ønsket var å bevare et stykke av det fattige Danmark, og Rebild Bakker ble skjenket til den danske stat på tre betingelser: De skal være tilgjengelige for alle til enhver tid, de skal holdes i sin opprinnelige stand - og danskamerikanere skal ha tillatelse til å avholde arrangementer på amerikanske høytidsdager.

Den første Rebildfesten skulle holdes 4. juli 1912 men måtte flyttes til 5. september fordi Kong Frederik 8 døde 14. mai. Nær 15 000 mennesker møtte opp for å hilse den nye kongen, Christian 10, velkommen. Dermed var de tradisjonsrike Rebildfestene i gang, og mange berømte personer har funnet sin vei hit, blant annet Hubert Humphrey, Danny Kaye, Victor Borge, Dronning Margrethe 2, Anders Fogh Rasmussen, Tamara Rosannes og Lene Siel.

Området har mange monumenter. Et av dem er minnesteinen over de 69 allierte flyverne som mistet livet under flytokter til Danmark under andre verdenskrig. Granittsteinen ble satt opp i 1995. Det er også flere andre statuer og minnesmerker, blant annet bysten av Max Henius, som ble drept i en bilulykke i nærheten 1935.

I 2012 ble det første spadestikket tatt for å bygge Rebildporten der Rebild turistkontor er lokalisert. Rebildporten er et helt nytt besøkssenter inspirert av Rold Skov.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg