Ravnedalen er en naturpark i Kristiansand kommune i Agder. Det er frodig og vekslende vegetasjon med høye klipper. Skogen mellom klippene er preget av eikeskog med mange sørlige og varmekjære arter både av sopp og insekter. Området er på grunn av sin nærhet til byen mye brukt som turområde og for forskjellige typer friluftsliv, blant annet fjellklatring.

Faktaboks

Etymologi

første ledd i navnet er fuglenavnet ravn

Navnet kommer av at området var hekkeplass for ravn.

Historikk

På midten av 1800-tallet var det knapt grønne vekster igjen i Ravnedalen, etter at det hadde blitt brukt som beitemark og trærne hogget til ved for fyring i byens privatboliger.

Mot slutten av 1860-årene ble det foreslått å bygge skytebane i Ravnedalen. Det protesterte Christianssand Byselskap, og dets leder Oscar Wergeland (1815–1895), mot. I 1862 hadde byselskapet, forløperen til det kommunale parkvesenet, fått bystyret med på å verne den nærliggende Baneheia i 20 år. Deres forslag om å forskjønne Ravnedalen fikk tilslutning, og etter fire års planlegging ble det våren 1874 igangsatt et storstilt arbeid med beplantning også der. De neste fire årene ble det plantet om lag 150 000 trær. Både skoleelever og 1200 soldater fra underoffisersskolen ble benyttet i dette arbeidet. Det ble i 1917 reist en statue av Oscar Wergeland, utført av Gustav Lærum, i Ravnedalen.

Samtidig med beplantningen fra 1870-årene ble det anlagt gangveier og stier i området. Fra 1889 ble de første turstiene mellom Ravnedalen og Eg løypemerket.

I 2012 ble det bygget en stor overdekket scene innerst i dalen, hvor flere festivaler og konserter har blitt avholdt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg