Gustavsberg

Urne i grønn glasert fajanse produsert av Gustavsberg i 1909.

Artikkelstart

Gustavsberg er en svensk bedrift som produserer sanitærporselen og baderomsinnredninger. I tillegg laget firmaet på hele 1900-tallet kjøkkenutstyr i porselen og kunstkeramikk. Lisa Larson, Stig Lindberg og Wilhelm Kåge bidro alle til Gustavsbergs anerkjennelse internasjonalt.

Faktaboks

Også kjent som

Gustavsbergs Porslinsfabrik

Historie

Gustavsbergs Porslinsfabrik ble grunnlagt i 1825, og produserte de første årene serviser i fajanse, senere også i benporselen. Parallelt med produksjonen av bruksporselen begynte fabrikken tidlig å fremstille prydgjenstander og eksklusive bruksgjenstander i porselen og steingods. Av spesiell betydning var kunstnerisk leder Wilhelm Kåge. Med Arbetarservisen, Argenta-serien og Farstagodset skaffet han firmaet internasjonal oppmerksomhet.

Kooperativa Förbundet overtar Gustavsberg

Skåler og vaser i steingods av Berndt Friberg for Gustavsberg fra perioden 1960 til 1963.

I 1937 ble fabrikken kjøpt av Kooperativa Förbundet (KF). KF hadde en solid økonomi og la ned store ressurser i Gustavsberg. I løpet av de nærmeste årene bedret de boligforholdene betraktelig for fabrikkens arbeidere. Samtidig ble produktspekteret utvidet til å omfatte sanitærporselen og plastartikler for hjem og kontor. Deler av ledelsen ble utskiftet og Gustavsberg gjennomgikk en kraftig rasjonaliseringsprosess. I en stor del av kooperasjonens eiertid var designeren Stig Lindberg knyttet til fabrikken som formgiver og kunstnerisk leder.

Kunstnerisk løft og ekspansjon

Lisa Larson. Figur: Pippi Langstrømpe. Utført ved Gustavsberg.

I tiårene etter andre verdenskrig opplevde Gustavsberg et stort kunstnerisk løft. I førersetet satt Wilhelm Kåge og Stig Lindberg. Samtidig ble staben utvidet med formgivere som Karin Bjørquist, Anders Liljefors og Lisa Larsson. Under den kraftige ekspansjonen og en bredere produksjon i 1950–1960-årene ble fabrikkområdet utvidet og Gustavsberg ervervet flere firmaer.

Eierskap

I 1987 ble selskapets produksjon av husholdningsvarer og brukskunst overført til det finske Wärtsilä-konsernet, som fra før eide Rörstrand og Arabia. I 1994 ble resten av Gustavsberg kjøpt av nederlandske Koninklijke Sphinx, og i 2000 av den tyske keramikk- og glassprodusenten Villeroy & Boch.

Fabrikker og museum

Gustavsberg har fabrikker i Gustavsberg utenfor Stockholm og i Vårgårda i Västergötland. I tilknytning til fabrikken ligger Gustavsbergs Porslinsmuseum, eid og drevet av Värmdö kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Arvidsson, Gösta (2007). Gustavsberg: Porslinet, Fabriken, Konstnärerna, Norstedts
  • Hald, Arthur (1991). Gustavsberg, verktyg för en idé: Hjalmar Olsons skildring av 60 års arbete, Atlantis

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg