Sèvres-porselen

Sèvres-porselen. Amfora og kopp med lokk som viser den karakteristiske blåfargen (bleu de roi) og den lyserøde fargen (rose Pompadour) som kjennetegner dette porselenet. Musée des Arts Décoratifs, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sèvres-porselen er porselen som er fremstilt i Sèvres. En porselensfabrikk som var anlagt i Vincennes ca. 1740, og som flyttet 1756 til Sèvres, hvor den fremdeles er i virksomhet. I 1759 ble fabrikken overtatt av kong Ludvig 15, men etter den franske revolusjon har den vært i statens eie.

Opprinnelig fremstilte fabrikken bare bløtt porselen, men fra 1769 tok man opp produksjon også av ekte porselen. Det bløte porselen har vært fremstilt senere bare i visse perioder, men gir Sèvres' produksjon en spesiell og forfinet karakter. Ellers kjennetegnes Sèvres-porselenet ved en del spesielle farger som en dyp blå (bleu de roi) og en lyserød (rose Pompadour).

Formutvalget er meget rikt. Også figurer er fremstilt i stort antall, så vel glaserte og malte som utført i hvit bisquit. De gamle formene er tatt opp igjen i senere år.

Til fabrikken har det helt siden 1824 vært knyttet et keramisk museum, hvor de rikholdige samlingene også inneholder keramikk fra andre fabrikker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Paredes, Liana (2009). Sevres Then and Now : Tradition and Innovation in Porcelain, 1750-2000, D Giles Ltd. Lewes

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg