Pussy Riot

Russisk musikkgruppe som karakteriserer seg som «feministisk punkrock-band». Gruppa knytter an til den radikale feministiske bevegelsen internasjonalt. Pussy Riot er på kraftig kollisjonskurs med den rådende russiske politikken, der den ortodokse kirkens makt har vært økende de siste par tiårene. Under Vladimir Putins tredje presidentperiode har kirkens kulturkonservative linje fått gjennomslag både når det gjelder familiepolitikk og de homoseksuelles rettigheter.

Pussy Riot ble opprettet i august 2011 og markerte seg raskt med opptredener uten å ha søkt om tillatelse i Moskva-metroen, på taket av byens trolleybusser og på Den røde plass. De opptrådte også på taket av varetektsfengselet der de arresterte demonstrantene etter desembervalgene til Statsdumaen i desember 2011 satt, blant dem Aleksej Navalnyj. Det illegale ved opptredenene anser gruppa som en del av kunstverket, og de opptrådte alltid maskert. Fargerike balaklavaer ble et varemerke.

Da Pussy Riot holdt en uanmeldt spontankonsert i Kristi Frelser-kirken i februar 2012, ble de arrestert, anklaget for «pøbelatferd» («huligánstvo»). Selv kalte jentene i gruppa opptredenen for en «punkebønn». Konserten varte bare noen sekunder, men inneholdt fornærmelser mot presidenten og vendinger som kunne oppfattes som blasfemiske. En del av «punkebønnen» lød «Gudemoder, jag Putin vekk!» («Bogoróditsa, Pútina progoní»).

Tre av gruppas medlemmer Nadezjda Tolokonnikova, Marija Aljokhina og Jekaterina Samutsevitsj ble stilt for retten anklaget for «alvorlig forstyrrelse av den offentlige ro». De ble dømt for pøbelatferd motivert av religiøst hat. Dommen lød på to år i arbeidskoloni. Samutsevitsj’ dom ble siden gjort betinget. Rettssakene og dommene vekket stor oppsikt både i Russland og internasjonalt. Den russiske Statsdumaens Ombudsmann for menneskerettigheter, Vladimir Lukin, kritiserte dommen, og kalte den «overdrevet». I februar 2013 anmeldte medlemmer av Pussy Riot Russland til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Tolokonnikova og Aljokhina ble løslatt 23. desember 2013 under masseamnestiet i forbindelse med feiringen av den russiske grunnlovens 20-årsjubileum. Aljokhina og Tolokonnikova fortsatte sitt politiske engasjement, men nå fokusert på de innsattes kår i russiske fengsler. Sammen med tre andre kvinner opptrådte de som Pussy Riot i en protestaksjon under Sotsji-OL i februar 2014.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg