Balaklava

En balaklava er tettsittende og dekker mye av ansiktet.

Balaklava
Av /Shutterstock.

Balaklava er en tettsittende hette som tres over hode og hals. Noen balaklavaer dekker det meste av ansiktet og har bare en smal åpning til øynene og eventuelt munnen. Andre har en noe større åpning til øyne, nese og munn.

Faktaboks

Uttale
balaklˈava
Etymologi
etter Balaklava, der det sto et slag under Krimkrigen
Også kjent som

finlandshette

Bruken av balaklava er utbredt og variert. Formålet er i utgangspunktet å beskytte mot ekstreme værforhold, som kulde og snø. Plagget blir også brukt som maskering, blant annet av politiet.

Opprinnelsen

Pussy Riot
Medlemmene i den russiske musikkgruppa Pussy Riot brukte balaklavaer for å skjule identitetene sine. Gruppa er kjent for sin kritikk av den russiske kirken og Vladimir Putins styre. Fargerike balaklavaer ble et varemerke for gruppa og et symbol for aktivister i Russland.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Navnet balaklava kommer av byen BalaklavaKrimhalvøya. Under Krimkrigen led soldatene i ekstrem kulde, og britiske soldater trakk ullsokker over hodet for å beskytte ansiktet. Etterhvert fikk de tilsendt spesialstrikkede luer med åpning for øynene. Disse ble standard utstyr for soldater og fikk navnet balaklava etter byen. Byen er i dag innlemmet i storbyen Sevastopol.

Norske finlandshetter

Nesten hundre år senere fikk de finske soldatene som kjempet i vinterkrigen (1939–1940) tilsendt hjemmestrikkede balaklavaer fra Norge, etter at Foreningen Norden hadde oppfordret alle norske kommuner til å bidra til det som i Norge ble hetende Finlandshjelpen (Nordens landsinnsamling for Finland). I tillegg til penger ble det samlet inn matvarer, ryggsekker og klær, og deriblant et stort antall hjemmestrikkede votter og balaklavaer. Disse ble hetende finlandshetter.

Bruk

For beskyttelse

Balaklava til barn
Balaklava beskytter mot kulda og har blitt et standard vinterplagg for barn.
Balaklava til barn
Av /NTB.

Balaklava brukes som beskyttelse mot vær og kulde. I sportssammeheng er den mye brukt under sykkelhjelm og skihjelm, på engelsk er den kjent som ski-mask.

Brannmannskap bruker balaklava i flammehemmende materialer.

Som maskering

EZLN
Både politi og andre bruker balaklavaen som maske for å holde seg anonyme. Ledere for den meksikanske opprørsgruppen EZLN holder pressekonferanse i 2001. Alle har dekket til ansiktet med balaklava.
Av /AP.

Balaklava brukes også som maskering i situasjoner der brukeren ønsker å være anonym, blant annet av politiet. Andre eksempler er demonstranter eller opprørske grupper som frykter konsekvensene av å bli gjenkjent. Denne bruken er også grunnen til at plagget ofte har blitt forbundet med kriminelle, som terroristgrupper og ranere. I Sverige blir den kalt «rånarluva» (ranerlue). Den finske ambassaden har derfor bedt om at den norske betegnelsen finlandshette ikke må brukes, da de ikke ønsker at Finland skal forbindes med den kriminelle assosiasjonen mange får i forbindelse med hetteluen.

Som moteplagg

Balaklavaen har ofte vært å se på catwalken og i motereportasjer. Særlig innen maskulin mote har balaklavaen blitt populær og gått viralt på sosiale medier som Tik-Tok. Disse er oftest holdt i barske versjoner. Det finnes også mer feminine varianter, som har et mykere uttrykk og ofte er mer løstsittende, og fjernere fra den opprinnelige tettsittende balaklavaen.

Balaklavaen har også blitt et standard vinterplagg for barn. Som oftest er de produsert i ull, men kan også være laget av fleece eller andre syntetiske og kuldebeskyttende materialer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg