Prizren

Fra Prizren. Elven med den gamle steinbroen i forgrunnen, moskeen ses bak til høyre. Bymuren skimtes i bakgrunnen til venstre.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Prizren er en by i Kosovo, nær grensen til Albania, 62 sørvest for hovedstaden Pristina, på begge sider av elven Bistrica. Med 85 119 innbyggere (2011) er Prizren landets nest største by.

Faktaboks

Uttale
prˈizren

Økonomi og transport

I Prizren er det tekstil-, metall- og næringsmiddelindustri, samt produksjon av farmasøytiske produkter. Utenfor byen var det tidligere en NATO-base, som nå er et innovasjonssenter. Det er jernbanelinje til byen Klinë, 47 kilometer nord for Prizren. Fra Klinë er det jernbanelinje vestover til Peć og østover til Pristina.

Kultur

Borgen Kaljaja ble bygd i det 11. århundre for å beskytte byen mot angrep. Den ortodokse kirken Vår Frue av Ljevis ble bygd i perioden 1306–1309, på ruinene av en tidligere bysantinsk kirke. Under ottomanerne ble den brukt som en moské, men ble igjen en kirke i begynnelsen av det 20. århundre. Den ble sterkt ødelagt etter en ildspåsettelse i 2004 i forbindelse med uroligheter i byen. Kirken, som har mange fresker fra det 14. århundre, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2006. På UNESCO-listen står kirken oppført under «Middelaldermonumenter i Kosovo».

Suzi Celebise er den eldste moskéen i Prizren. Over elven Bistrica er det en steinbro fra 16. århundre. Den ble gjenoppbygd i 1980-årene, etter at den var blitt ødelagt av en flom. I byen avholdes det årlig en festival for dokumentar- og kortfilmer.

Historie

Prizren ble bispesete 1019 og var på 1300-tallet et viktig handelssenter og hovedstad for kongene av Serbia. Byen var en del av det osmanske riket fra 1455 til 1912, da Serbia tok kontroll over byen. Prizren var innlemmet i Albania i 1941–1944. Etter andre verdenskrig var Prizren en del av Jugoslavia fram til føderasjonens oppløsning i 1992, da byen ble en del av Serbia og Montenegro. 17. februar 2008 erklærte Kosovo sin uavhengighet.

Byen ble hardt rammet av Kosovo-krigen i 1998–1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg