Faktaboks

Pleiaden
Uttale
pleiˈaden

Pleiaden er navnet på en gruppe på syv franske forfattere, som ble etablert i 1553 som La Brigade. De tar navnet La Pléiade i 1556. Pleiaden fikk en viktig posisjon under den franske renessansen, og var svært delaktig i å gjøre det franske språket mer høyverdig. Gruppen fikk mye å si for utviklingen av fransk lyrikk på 1600- og 1800-tallet.

Navnet

Pleiaden har flere betydninger, som navnet på den franske litterære grupperingen spiller på.

Medlemmer

Pierre de Ronsard ble ansett som gruppens ubestridte frontfigur og som det mest kjente medlemmet. Et annet viktig medlem var Joachim Du Bellay, som var forfatter av programskriftet Défense et illustration de la langue française (1549). Verket kom som en del av en større bølge av teoretiserende tekster om diktekunsten, såkalte poetikker. En annen av Pleiadens diktere, Jacques Peletier du Mans, oversatte for eksempel HoratsArs poetica. Brev om diktekunsten til fransk. I du Bellays tekst artikuleres Pleiadens ønske om å berike og modernisere det franske språket, med det formål å skape en egen fransk nasjonallitteratur.

De øvrige medlemme i Pleiaden var Étienne Jodelle, Rémy Belleau, Jean-Antoine de Baïf, og Pontus de Tyard.

Mål

Pleiadens mål var å reformere fransk litteratur, gjennom å etterligne antikkens tekster og innføre klassiske diktformer og den italienske sonetten. Samtidig ville de gjøre det franske språket mer høyverdig og rikere, blant annet ved å innføre nydannelser og fagord fra håndverk og vitenskap. De mente det var to veier mot dette målet: en teoretisk og en praktisk. Den siste veien fordret at alle medlemmene fra diktergruppen skrev på fransk og viste leserne hvor storslått dette språket kunne være.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Castor, Grahame. (1998). La Poétique de la Pléiade : étude sur la pensée et la terminologie du xvie siècle, Honoré Champion
  • Faisant, Claude og Josiane Rieu (1998). Mort et résurrection de la Pléiade, Honoré Champion

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg