Skjeve tårn i Pisa

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Domkirken i Pisa med det skjeve tårn i bakgrunnen. I forgrunnen er det typisk hektisk aktivitet, både med turister og gateselgere.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Skjeve tårn i Pisa er den frittstående kampanile til domkirken i Pisa, Italia. Tårnet ble oppført i årene 1174–1350 som en sylinder, omhyllet av seks søylebårne gallerier med en over- og underetasje. Tårnet er om lag 55 meter høyt, og er rundt 5 meter ute av lodd på grunn av av setting i byggegrunnen, som ble registrert allerede under oppførelsen.

Faktaboks

Også kjent som

italiensk Torre Pendente di Pisa

engelsk Leaning Tower of Pisa

I 1990 ble tårnet stengt for publikum på grunn av igangsatte fundamenterings- og opprettingsarbeider. Tårnet hadde stadig blitt skjevere, og man var redd for at det skulle rase sammen. Nå ble tårnet forankret med ti stålkabler som går 50 meter ned i grunnen. Høsten 2000 var arbeidene avsluttet, fundamentet sikret og tårnet rettet opp 42 centimeter, men det er fremdeles like skjevt som det var for 300 år siden. Tårnet ble gjenåpnet for publikum 17. juni 2001, som er helgendagen for San Ranieri, Pisas skytshelgen.

Pisas skjeve kampanile er ikke et enestående tilfelle i norditalienske byer. Også San Nicola i Pisa, fra omkring 1000, har et skjevt klokketårn. Spesielt kjent er dessuten det 98 meter høye Asinelli fra 1109 med 1,2 meters helling og det rundt 50 meter høye Garisenda med 2,5 meters helling, begge i Bologna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg