Skjeve tårn i Pisa

Domkirken i Pisa med det skjeve tårn i bakgrunnen. I forgrunnen er det typisk hektisk aktivitet, både med turister og gateselgere.

av . Begrenset gjenbruk

Torre Pendente, den frittstående kampanile til domkirken i Pisa, Italia. Tårnet ble oppført 1174–1350 som en sylinder, omhyllet av seks søylebårne gallerier med en over- og underetasje. Tårnet er ca. 55 m høyt, og er ca. 5 m ute av lodd pga. av setting i byggegrunnen, som ble registrert allerede under oppførelsen.

1990 ble tårnet stengt for publikum på grunn av igangsatte fundamenterings- og opprettingsarbeider. Tårnet hadde stadig blitt skjevere, og man var redd for at det skulle rase sammen. Nå ble tårnet forankret med ti stålkabler som går 50 m ned i grunnen. Høsten 2000 var arbeidene avsluttet, fundamentet sikret og tårnet rettet opp 42 cm, men det er fremdeles like skjevt som det var for 300 år siden. Tårnet ble gjenåpnet for publikum 17. juni 2001, som er helgendagen for San Ranieri, Pisas skytshelgen.

Pisas skjeve kampanile er ikke et enestående tilfelle i norditalienske byer. Også San Nicola i Pisa, fra ca. 1000, har et skjevt klokketårn. Spesielt kjent er dessuten det 98 m høye Asinelli fra 1109 med 1,2 m helling og det ca. 50 m høye Garisenda med 2,5 m helling, begge i Bologna.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg