Faktaboks

Pindar

gresk Pindaros

latin Pindarus

Uttale
pˈindar
Født
518 fvt.
Død
440 fvt.
Levetid - kommentar
fødsels- og dødsår er omtrentlige
Pindar

Byste av Pindar, kopi av original fra 400-tallet fvt.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Pindar var en gresk dikter, født i nærheten av Theben i Boiotia. Pindar skrev korlyriske dikt etter oppdrag fra hele den gresktalende verden. En nær forbindelse knyttet han blant annet med fyrstehusene i Akragas (Girgenti) og Syrakus på Sicilia.

Diktning

Pindars diktning ble av senere utgivere ordnet til en utgave på 17 bind etter de forskjellige formene for korlyrikk. Fire av disse er bevart nesten fullstendig, de som inneholdt epinikia (seierssanger); av de øvrige finnes bare bruddstykker, deriblant en del papyrusfragmenter. Epinikiene er skrevet for seierherrer ved de store felleshellenske leker og er ordnet i olympiske oder (14), pythiske (12), neméiske (11) og isthmiske (8). Oden ble i alminnelighet fremført ved seierherrens hjemkomst.

Pindars ode

Pindars ode er bygd i tredelt strofeform. Versemålet er rikt variert. Språket er et dorisk kunstspråk med sterkt jonisk-episk islett. Stilen er høystemt med en rikdom av metaforer, omskrivninger og bilder i til dels lange perioder. Oden inneholder visse grunnelementer: lovprisning, myte og gnome (allmenne visdomsord), men tankelinjen er ofte vanskelig å følge. Pindars verdiforankring er utpreget aristokratisk-konservativ.

Ettermæle

Antikken regnet ham som den største av alle lyrikere, men han har vært for vanskelig tilgjengelig til å øve noen sterk påvirkning på senere tiders lyrikere (men sammenlign Friedrich Hölderlin).

Moderne oversettelser

Oversettelse til engelsk av Richmond Lattimore (1947) og Cecil Maurice Bowra (1969). Et utvalg på 13 dikt er oversatt til dansk av Holger Friis Johansen (1981).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg