Pindar, gresk dikter, født i nærheten av Theben i Boiotia. Skrev korlyriske dikt etter oppdrag fra hele den gresktalende verden. En nær forbindelse knyttet han bl.a. med fyrstehusene i Akragas (Girgenti) og Syrakus på Sicilia. Pindars diktning ble av senere utgivere ordnet til en utgave på 17 bind etter de forskjellige formene for korlyrikk. Fire av disse er bevart nesten fullstendig, de som inneholdt epinikia (seierssanger); av de øvrige finnes bare bruddstykker, deriblant en del papyrusfragmenter. Epinikiene er skrevet for seierherrer ved de store felleshellenske leker og er ordnet i olympiske oder (14), pythiske (12), neméiske (11) og isthmiske (8). Oden ble i alminnelighet fremført ved seierherrens hjemkomst.

Pindars ode er bygd i tredelt strofeform, versemålet er rikt variert, språket er et dorisk kunstspråk med sterkt jonisk-episk islett, stilen høystemt med en rikdom av metaforer, omskrivninger og bilder i til dels lange perioder. Oden inneholder visse grunnelementer: lovprisning, myte og gnome (allmenne visdomsord), men tankelinjen er ofte vanskelig å følge. Pindars verdiforankring er utpreget aristokratisk-konservativ.

Antikken regnet ham som den største av alle lyrikere, men han har vært for vanskelig tilgjengelig til å øve noen sterk påvirkning på senere tiders lyrikere (men sml. Friedrich Hölderlin).

Oversettelse til eng. av R. Lattimore (1947) og C. M. Bowra (1969). Et utvalg på 13 dikt er overs. til dansk av H. Friis Johansen (1981).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.