versemål

Versemål, metrum, prinsippene for oppbygningen av et vers med tanke på art og antall takter eller verseføtter (se versefot).

Versemålet i de greske eposene er daktylisk heksameter. Her betegner heksameter vers som inneholder seks takter eller verseføtter, mens daktylisk betegner at de fleste av versets seks verseføtter er daktyler. Dette versemålet kjennetegnes også av bestemte typer variasjon over dette grunnmønsteret. På samme måte betegner et pentameter et vers som består av fem takter/verseføtter. Videre kan man skjelne mellom daktylisk, trokeisk og jambisk pentameter. Vanligvis bestemmer man versemålet ved å definere taktart og antall takter, men ofte virker også andre kvaliteter bestemmende. Blankvers er f.eks. jambisk pentameter uten rim. Det greske versemålet elegisk distikon består av et heksametervers og et påfølgende pentametervers. I tillegg har versemålet foreskrevne regler for variasjon innenfor den hovedsakelig daktyliske grunnstrukturen. Det finnes også versemål som består av én til fire takter. Vanligst er ulike typer trimeter, som består av tre takter, og dimeter, som består av to.

I nyere metrikk er det vanligere å karakterisere de enkelte taktene i verset som henholdsvis to-, tre- og firestavelsestakter enn som verseføtter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg