Stephen Frears

Faktaboks

Stephen Frears

Stephen Arthur Frears

Uttale
fri:əz
Født
20. juni 1941, Leicester

Stephen Frears er en britisk filmregissør, TV-regissør og produsent.

Frears var assistent for Lindsay Anderson og regidebuterte med kriminalfilmen Gumshoe (1971), men arbeidet deretter i mange år for fjernsyn. Han fikk et gjennombrudd med My Beautiful Launderette (1986), og har siden vært en eksponent for en samfunnskritisk realisme i britisk og amerikansk film.

Prick Up Your Ears (1987) var et beskt melodrama om dramatikeren Joe Orton. Med den kjølige og elegante Dangerous Liaisons (Farlige forbindelser, 1988), etter Pierre Choderlos de Laclos' roman, fikk han en betydelig kinosuksess. The Grifters (Fikserne, 1990) var en filmatisering av en hardkokt kriminalroman av Jim Thompson, og ga Frears hans første Oscar-nominasjon. The Snapper (1994) var bygd på en roman av Roddy Doyle, og High Fidelity (1998) på en roman av Nick Hornby.

Frears fikk gode kritikker for den realistiske kriminalfilmen Dirty Pretty Things (2002), som foregår i innvandrermiljø i London. The Queen (2006) ble en publikums- og kritikersuksess: Helen Mirren vant en Oscar for sin tolkning av rollen som dronning Elisabeth, og Frears ble nominert til regiprisen.

Som TV-regissør har Frears blitt nominert til Emmy-prisen tre ganger, og vunnet den for State of the Union (2019).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg