Petter Henriksen, sjefredaktør for Det Norske Akademis Store Ordbok, som er basert på Norsk Riksmålsordbok. Petter Henriksen var hovedredaktør for Store norske leksikon fra 1995 til 2010. Han har også bakgrunn som musiker og komponist, og vant Spellemannprisen med visegruppen Stiftelsen i 1974.

Henriksen begynte å arbeide i Kunnskapsforlaget i 1977, og jobbet som forlagsredaktør og redaksjonssekretær på 1. og 2. utgave av Store norske leksikon. I 1983 ble han sjefredaktør i Hjemmet bokforlag, og hovedredaktør for Damms store leksikon. I 1992 kom han tilbake til Kunnskapsforlaget som sjefredaktør for leksikonet. Han var hovedredaktør for 3. og 4. utgaven av Store norske leksikon, og for leksikonet på nett. SNL.no ble først lansert som betalingsløsning på nett i 2001. Det ble relansert som en åpen og gratis nettside i 2009. En av de sentrale nyvinningene i forbindelse med relanseringen var ordningen med fagansvarlige, som gjorde det mulig å kombinere kontinuerlig oppdatering og brukermedvirkning med redaksjonell kontroll.

I artikkelen "Encyklopediens rolle i samfunnet, og rollens betydning for encyklopediens utforming" i LexicoNordica, lanserer Henriksen sin teori om leksikonets tre roller:

  • Det kan være talerør for en nasjon eller en ideologi.
  • Det kan være et talerør for et bestemt fagmiljø.
  • Det kan være en formidler til allmennheten.

Henriksen argumenterer for at alle leksikon på ulike måter kombinerer disse rollene, og han viser hvordan man kan analysere rollefordelingen ved å se på leksikonets stil og utforming.

Henriksen har hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo. I 1971 ble han med i visegruppen Loelvens Stiftelse, senere bare Stiftelsen. De vant Spellemannprisen for debutalbumet Kva hjelp det å syngje? Kari Bremnes var med i Stiftelsen fra 1979 til 1982. I 1982 deltok Stiftelsen i Melodi Grand Prix med den ironiske reggaelåta "Romantikk". Henriksen skrev musikken og Bremnes skrev teksten.

Etter at Stiftelsen ble oppløst, fortsatte Henriksen samarbeidet med Kari Bremnes. Han skrev melodiene til debutalbumet hennes, Mitt ville hjerte fra 1987 og til Blå krukke fra 1989.

Henriksen har også komponert musikk til to forestillinger med tekster av Herbjørg Wassmo. Lite grønt bilde i stor blå ramme ble satt opp på Festspillene i Bergen i 1996. Tonen med tekster ble satt opp på Festspillene i Nord-Norge og på Nationaltheatret, 2002-03.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.