Det Norske Akademis ordbok

Logo
Av .

Det Norske Akademis ordbok (NAOB) er et digitalt ordboksverk for riksmål og bokmål. Ordboka dekker litterært språk fra begynnelsen av 1800-tallet til i dag, og den inneholder rundt 200 000 ordartikler. NAOB utgis av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur og Kunnskapsforlaget.

Faktaboks

også kjent som:
NAOB

NAOB er en modernisering av Norsk Riksmålsordbok, som ble utgitt i fire bind fra 1937 til 1957, med to tilleggsbind fra 1995.

Kulturdepartementet besluttet å gi økonomisk støtte til NAOB i 2000 og er prosjektets hovedfinansieringskilde. I tillegg har ordboka fått støtte fra private bidragsytere.

På sikt er NAOB ment å inngå i en større, vitenskapelig dokumentasjonsordbok for bokmål, i samarbeid med Nasjonalbiblioteket og Universitetet i Bergen.

Ordboka ble tilgjengelig for publikum i desember 2017, og den ble lansert 24. januar 2018.

Ekstern lenke

Kommentarer (2)

skrev Jon Langdal

Hei! Eg er usikker på i kva grad Det Norske Akademis ordbok representerer offisiell norsk rettskriving. Ordet "tankesett" som vel er svenskinspirert, står ikkje oppført i Bokmålsordboka. Er likevel ordet godkjendt som korrekt i offisiell bruk?
Mvh
Jon Langdal

svarte Børge Nordbø

Hei! Det Norske Akademis ordbok er ei ordbok som beskriv språket slik det er brukt frå ca. 1830 til i dag. Det er altså ikkje ei rettskrivingsordbok, men redaksjonsspråket og bøyingsopplysningane følgjer rettskrivinga for moderat bokmål.

«Tankesett» er ikkje oppslagsord i Bokmålsordboka, men eg ser ordet er brukt i dømet under tyding 2 av «coache». Mange samansetjingar står ikkje i ordbøkene, men så lenge grunnorda «tanke» og «sett» står der, er det ingen grunn til ikkje å bruke ordet.

Beste helsing
Børge Nordbø

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg