Det Norske Akademis ordbok

Logo
Av .
Kulturminister Trine Skei Grande og preses i Det Norske Akademi for Språk og Litteratur under lanseringen av Det Norske Akademis Ordbok, januar 2018
Lansering av NAOB 24. januar 2018
Av /NTB.

Artikkelstart

Det Norske Akademis ordbok (NAOB) er et digitalt ordboksverk for riksmål og moderat bokmål. Ordboka dekker skriftspråk fra begynnelsen av 1800-tallet til i dag, og den inneholder rundt 200 000 ordartikler. NAOB utgis av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur.

Faktaboks

Også kjent som
NAOB

NAOB er en vitenskapelig dokumentasjonsordbok basert på Norsk Riksmålsordbok, som ble utgitt i fire bind fra 1937 til 1957, med to tilleggsbind fra 1995.

Ordboka definerer også faste uttrykk, og ord og uttrykk er belagt med eksempler fra skjønnlitteratur og sakprosa (inkludert avistekster) fra om lag 1814 til i dag.

Redaksjonsspråket er moderat bokmål. Ordboka er normerende, og det blir normalt ikke gitt bøyingsopplysninger for radikalt bokmål. Definisjoner og eksempler er derimot redigert ut fra et bredt grunnlag som også omfatter radikalt bokmål og noe dialekt.

Kulturdepartementet besluttet å gi økonomisk støtte til NAOB i 2000 og er prosjektets hovedfinansieringskilde. I tillegg har ordboka støtte fra private bidragsytere.

Ordboka ble publisert 21. desember 2017, og ble lansert 24. januar 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jon Langdal

Hei! Eg er usikker på i kva grad Det Norske Akademis ordbok representerer offisiell norsk rettskriving. Ordet "tankesett" som vel er svenskinspirert, står ikkje oppført i Bokmålsordboka. Er likevel ordet godkjendt som korrekt i offisiell bruk?
Mvh
Jon Langdal

svarte Børge Nordbø

Hei! Det Norske Akademis ordbok er ei ordbok som beskriv språket slik det er brukt frå ca. 1830 til i dag. Det er altså ikkje ei rettskrivingsordbok, men redaksjonsspråket og bøyingsopplysningane følgjer rettskrivinga for moderat bokmål.

«Tankesett» er ikkje oppslagsord i Bokmålsordboka, men eg ser ordet er brukt i dømet under tyding 2 av «coache». Mange samansetjingar står ikkje i ordbøkene, men så lenge grunnorda «tanke» og «sett» står der, er det ingen grunn til ikkje å bruke ordet.

Beste helsing
Børge Nordbø

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg