Faktaboks

Petsjora

Petsjöra (komi) og Sanėro jakha'' (nentsisk)

Uttale
petsjˈora
Etymologi
beslektet med det russiske ordet pesjtsj’era, som betyr grotte, hule.
Petsjora-elva

Petsjora er en elv i den europeiske delen av Russland. Elva kommer fra Ural og renner nordover gjennom Komi-republikken og Nenetsenes autonome område til Barentshavet, der den munner ut i Petsjorabukta og danner et stort delta. Lengden er 1809 kilometer og nedbørfeltet 322 000 kvadratkilometer. Større skip når opp til Narjan-Mar, 80 kilometer fra elvemunningen. De viktigste bosetningene langs elva er Narjan-Mar, Ust-Tsilma, byen Petsjora og Buktyl.

Planer om kanal

Petsjora-Kama-kanalen var et prosjekt for å knytte Petsjora til Volga og det russiske elve- og kanalsystemet for transport av folk og varer. Planen inngikk i et større prosjekt, som ble godkjent av det sovjetiske vitenskapsakademiet i 1933. Først i 1961 ble det fortgang i planen, som ble en del av Nikita Khrusjtsjovs storstilte opplegg for å snu store elver slik at de rant sørover. I 1971 ble det fortatt underjordiske atomprøvesprengninger for å legge til rette for kanalen, men dette ble ikke fulgt opp, og noen kanal har aldri sett dagens lys.

Miljøvern

Elva renner gjennom områder med intens oljeutvinning, og det forekommer relativt hyppig oljeutslipp. Komiteen for å redde Pestjora er en av Russlands lengstlevende og aktive miljøorganisasjoner, grunnlagt i 1989.

Kultur

Navnet til hovedpersonen i Mikhail Lermontovs banebrytende roman, Vår tids helt, er avledet av elvenavnet. Helten heter Aleksandr Grigorjevitsj Petsjorin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg