Narjan-Mar

Minnesmerke i Narjan-Mar til ære for reinsdyrtransportbataljonene som brakte mer enn 10 000 sårede i sikkerhet fra fronten i Karelen og Murmansk under den andre verdenskrig

Artikkelstart

Narjan-Mar er administrasjonssenter og eneste by i Nenetsenes autonome område i Russland. Byen har 24 800 innbyggere (2019). Narjan-Mar ligger ved elva Petsjoras nedre løp.

Faktaboks

Uttale

narjanm'ar

Etymologi

fra de nenetsiske ordene for ‘rød’, som er nar’jan og «rød» som er mar

Næringsliv

Siden tidlig 2000-tall har olje- og gassvirksomheten vært dominerende og ført til befolkningsvekst og betydelig levekårsforbedring, men også problemer for reindrifta og for naturen. Største arbeidsgiver er Lukoil. Havna er også en viktig arbeidsplass.

Samferdsel

Narjan-Mar har ikke helårs veiforbindelse med andre byer, men mellom desember og april kan man kjøre på en såkalt zimnik (isvei) og komme inn på det russiske riksveinettet. Når Petsjora ikke er islagt, gå det en bilpram til tettstedet Sjtsjeljajur i Komi-republikken, hvorfra det er veiforbindelse. Nærmeste jernbanestasjon er i byen Petsjora i Komi-republikken.

Det er direkte flyforbindelse med Moskva, Petersburg, Kirov, Syktyvkar og Usinsk. Det er ruter med småfly og helikopter til småsteder i Nenetsenes autonome krets.

Narjan-Mar har hatt bybuss siden 1955.

Historie

I 1929 ble det besluttet å bygge et sagbruk i den lille landsbyen Belosjtsjel’je som så fikk status som «arbeidertettsted» og nytt navn, Dzerzjinskij-tettstedet. I 1933 fikk tettstedet sitt nåværende navn, og ble gitt bystatus to år seinere. En militærflyplass ble anlagt ved byen i 1941. Narjan-Mar fikk sitt første teglsteinsbygg i 1975 og i 1981 ble det første pre-fabrikkerte bolighuset oppført. Først etter det økonomiske oppsvinget på grunn av olje- og gassvirksomheten etter år 2000, fikk Narjan-Mar sine første høye bygg. Byen framstår i dag som velholdt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg