Pete Seeger

Faktaboks

Pete Seeger

Peter Seeger

Uttale
sˈi:gə
Født
3. mai 1919, New York City
Død
27. januar 2014, New York City
Pete Seeger på Barack Obamas innsettelsesseremoni, 18. januar 2009.
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Pete Seeger var en amerikansk folkevisesanger, banjospiller, komponist, forfatter og musikkforsker. Han samarbeidet med blant annet Woody Guthrie i 1940-årene og med sønnen Arlo Guthrie 40 år seinere, og var medlem av visegruppen The Weavers i 1948–1958.

Seeger brukte gjennom hele sin karriere sangen som våpen i kampen mot alle former for urett og overgrep, og han ble svartelistet i 1950-årene. Han var et forbilde for den nye bølgen av protestsangere i begynnelsen av 1960-årene – som for Bob Dylan og Joan Baez, og gjorde mye for å hjelpe frem nye talenter. Også hans halvsøsken, Mike Seeger og Peggy Seeger, var anerkjente folkesangere.

Pete Seeger nedla et stort arbeid som samler og formidler av amerikanske folkelige sanger, og skrev en rekke kjente sanger, blant annet Where Have All The Flowers Gone og If I Had A Hammer (en stor slager i 1963 for Trini Lopez). Mest kjent for nordmenn er My Rainbow Race, som Lillebjørn Nilsen oversatte til Barn av regnbuen. Inspirert av Predikerens bok i Bibelen, skrev Seeger Turn! Turn! Turn (To Everything There Is A Season), som i 1965 ble en stor hit i The Byrds' folkrockversjon. I 2006 hyllet Bruce Springsteen ham på sitt meget suksessrike album We Shall Overcome: The Seeger Sessions.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg