Per Adolf Thorén var en svensk-norsk fotograf. Han regnes som en av pionerene innen nordisk landskapsfotografi, og reiste mye rundt i Sverige og Norge.

Thorén ble ansatt som fotograf hos M. W. Wallberg & Co i Norrköping i Sverige i desember 1857 . Han praktiserte senere også som fotograf andre steder i Sverige, blant annet i Visby på Gotland i 1858.

Han flyttet etter hvert til Norge der han først startet som omreisende fotograf. Rundt 1860 besøkte han Bergen, deretter Ålesund. I 1865 flyttet han til Kristiania der han etablerte atelier og forretning. Han holdt til på flere ulike adresser, men lengst bodde han i andre etasje på det som i dag er Karl Johans gate 17. I tiden før 1890 skal han også ha hatt atelier både i Sandefjord og i Gøteborg. I 1866 deltok han på Allmänna Industri-Utställningen i Stockholm og fikk da hedersdiplom for «goda fotografiska arbeten».

Thorén reiste mye omkring i Norge fra 1860-årene, noe som resulterte i en mengde landskapsbilder fra ulike steder i landet. Én serie skal eksempelvis bestå av så mange som 581 «bildenummer». Thorèn oppholdt seg mye i blant annet Ringerike og skal ha vært den første til å fotografere Hønefossen.

Thorèn var gift med Azora Nicoline Sofie Pedersen (1850-1911) fra Fredrikshald, og sammen fikk de to sønner: Alf Waldemar Thorén (1877-1924), lege på Tynset og Østre Toten, og Birger Alexander Thorén (1886-1923), som var disponent i morens begravelsesbyrå Azora Thoréns begravelsesbyrå.

Thoréns søster, Clara Thorén (født i Gøteborg 1839) flyttet også til Kristiania. I folketellingen fra 1865 er hun registrert på samme adresse som sin bror og med samme yrke: «fotografinde».

Thorén er begravet på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Fotografier av Thorén finnes i mange norske foto- og billedsamlinger, flere er også digitaliserte. Blant en rekke samlinger kan nevnes Buskerud fylkesarkiv, Ringerike kommunes billedsamling, Nasjonalbiblioteket, Norsk folkemuseum, Aalesunds Museums billedsamling og Robert Meyers samling.

  • Erlandsen, Roger. Pas nu paa! Nu tar jeg fra hullet! Forlaget Inter-View/Norges fotografforbund, 2000 (finn boken)
  • Bonge, Susanne. Eldre norske fotografer. Bergen: Universitetsbiblioteket i Bergen, 1980 (lenke til opføringen om Thorén)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.