Per Adolf Thorén

Faktaboks

Per Adolf Thorén
Født
31. august 1830, Eriksberg, Västergötland
Død
27. desember 1909, Christiania
P.A. Thorens fotografmerke
Baksiden av fotografi
Av .
Av /Hringariki / Buskerud Fylkesfotoarkiv.
Foto av Thorén fra ca 1900
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Per Adolf Thorén var en svensk-norsk fotograf. Han regnes som en av pionerene innen nordisk landskapsfotografi, og reiste mye rundt i Sverige og Norge.

Thorén ble ansatt som fotograf hos M. W. Wallberg & Co i Norrköping i Sverige i desember 1857 . Han praktiserte senere også som fotograf andre steder i Sverige, blant annet i Visby på Gotland i 1858.

Han flyttet etter hvert til Norge der han først startet som omreisende fotograf. Rundt 1860 besøkte han Bergen, deretter Ålesund. I 1865 flyttet han til Kristiania der han etablerte atelier og forretning. Han holdt til på flere ulike adresser, men lengst bodde han i andre etasje på det som i dag er Karl Johans gate 17. I tiden før 1890 skal han også ha hatt atelier både i Sandefjord og i Gøteborg. I 1866 deltok han på Allmänna Industri-Utställningen i Stockholm og fikk da hedersdiplom for «goda fotografiska arbeten».

Thorén reiste mye omkring i Norge fra 1860-årene, noe som resulterte i en mengde landskapsbilder fra ulike steder i landet. Én serie skal eksempelvis bestå av så mange som 581 «bildenummer». Thorèn oppholdt seg mye i blant annet Ringerike og skal ha vært den første til å fotografere Hønefossen.

Familerelasjoner

Thorèn var gift med Azora Nicoline Sofie Pedersen (1850-1911) fra Fredrikshald, og sammen fikk de to sønner: Alf Waldemar Thorén (1877-1924), lege på Tynset og Østre Toten, og Birger Alexander Thorén (1886-1923), som var disponent i morens begravelsesbyrå Azora Thoréns begravelsesbyrå.

Thoréns søster, Clara Thorén (født i Gøteborg 1839) flyttet også til Kristiania. I folketellingen fra 1865 er hun registrert på samme adresse som sin bror og med samme yrke: «fotografinde».

Thorén er begravet på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Representert i en rekke samlinger

Fotografier av Thorén finnes i mange norske foto- og billedsamlinger, flere er også digitaliserte. Blant en rekke samlinger kan nevnes Buskerud fylkesarkiv, Ringerike kommunes billedsamling, Nasjonalbiblioteket, Norsk folkemuseum, Aalesunds Museums billedsamling og Robert Meyers samling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Erlandsen, Roger. Pas nu paa! Nu tar jeg fra hullet! Forlaget Inter-View/Norges fotografforbund, 2000 (finn boken)
  • Bonge, Susanne. Eldre norske fotografer. Bergen: Universitetsbiblioteket i Bergen, 1980 (lenke til opføringen om Thorén)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg