Norrköping
Norrköping. Motala ström snor seg gjennom bysentrum.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Norrköping er en by og kommune i Östergötland i Sverige, ved utløpet av Motala ström i Østersjøen.

Byen

Norrköping tettsted har 98 000 innbyggere (2020). Norrköping er sete for flere statlige institusjoner; Invandrarverket, Kriminalvårdsstyrelsen, Luftfartsverket, Sjöfartsverket og Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Kolmården dyrepark ligger nordøst for sentrum.

Industrien i byen er svært allsidig, med blant annet treindustri, papirindustri (avispapir), celluloseindustri og elektroteknisk industri. Byen har oljehavn og flyplass, og er et kommunikasjonsknutepunkt ved E4 og jernbanen Stockholm–Malmö. Lindö kanal går fra Motala ström gjennom halvøya Lindö til Bråviken og er 6 km lang, rundt 10 m dyp. Den har gitt Norrköping bedre sjøforbindelse med Østersjøen. Ved utløpet ligger oljehavnen Pampus.

Historie

Strykjärnet
Den gamle tekstilfabrikken Strykjärnet i Motala ström huser i dag Arbetets museum. Bygget ble oppført 1916-17 etter tegninger av Folke Bensow.

Norrköping er omtalt som by allerede på 1200-tallet, og fikk en blomstringstid på 1600-tallet som Sveriges første industristed og eksporthavn for jernverkene; en tid var den landets nest største by. På 1800-tallet opplevde byen ny industrivekst.

Bykjernen bærer preg av 1600-tallets byplanlegging, med rettvinklet gateplan. Norrköping ble sterkt skadet av russiske angrep i 1719. Bare få bygninger fra 1600- og 1700-tallet er bevart, blant dem Hedvigskirken fra 1670-årene (gjenreist i 1719). Interessant industribebyggelse fra 1800-tallet ligger langs Motala ström. De gamle industribygningene er senere tatt i bruk til andre formål, blant annet Arbetets museum. Her ligger også bymuseet, og lenger nord teateret Carl-Johansparken og ruinene av slottet Johannisborg fra 1613. Konsert- og kongressenteret er fra 1994.

Kommunen

Norrköping kommune har et areal på 1504 km2 og 145 000 innbyggere (2022). En bukt av Østersjøen (Bråviken) skjærer inn i kommunen fra øst. I nord er et kupert og morenekledd grunnfjell med mange små vann og innsjøer. I vest ligger innsjøen Glan. De sørlige delene har omvekslende fruktbart åkerland på leirjord og morenekledde koller. I sørøst finnes kulturmark med åker og beitemark samt en del skog. Kysten i øst har skjærgård.

Nær 70 prosent av kommunens innbyggere bor i kommunesenteret. For øvrig er bosetningen tettest omkring Bråviken og Glan. Kommunen har lange tradisjoner innen tekstilindustrien, men mistet de fleste av disse arbeidsplassene i løpet av etterkrigstiden. Viktigste industrier er nå tre- og treforedling, verkstedindustri og elektronikkindustri. De fleste arbeidsplasser er konsentrert til kommunesenteret.

Krokek er et lite tettsted 20 km nordøst for Norrköping. Like vest for tettstedet ligger dyreparken Kolmården. I Krokek ble det inntil 1970 brutt kolmårdsmarmor, en serpentinrik grønnaktig marmor som er brukt i en rekke betydelige bygninger i Sverige, og som også ble eksportert. Marmorbruddet er i dag vernet som naturreservat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg