Aalesunds Museum er en del av Stiftinga Sunnmøre Museum og består av bymuseet og fiskerimuseet.

Historie

Bymuseet ble stiftet i 1903. Det overtok et betydelig materiale (særlig knyttet til fiske) som hadde vært samlet siden 1862. Ved bybrannen i 1904 gikk samlingen tapt, men arbeidet fortsatte. I 1931 flyttet samlingene inn i et patrisierhus bygget i 1917-1919 på Østre Korsahaug. Huset ble bygget som privatbolig for grosserer Rasmus Rønneberg, en viktig handelsfamilie i Ålesund. Arkitektene var Ove Ekman, Einar Smith og Carl Michalsen, basert i Oslo.

Fiskerimuseet ble åpnet 13. juni 1998. Utstillingene tar utgangspunkt i næringen som har gitt byen dens økonomiske vekst. Fiskerimuseet holder hus i Holmbua på Molja, i et av de få områder som unngikk den katastrofale bybrannen i 1904.

Museet har samlinger med tilknytning til byen og Sunnmøre. Det har også samlinger som belyser naturhistorie, allmenn kulturhistorie (blant annet et fotoatelier fra omkring 1900), arkeologi, og ikke minst sjøfart, fiske og arktisk virksomhet. Av delsamlinger finnes blant annet Mjelvasamlingen med 446 antikke gjenstander og oldsaker, kjøpt av museet i 1912. På museet finnes også Lorentzensamlingen som var en testamentarisk gave til museet fra Ingvar Lorentzen i 1969, og som inneholder 169 gjenstander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg