Faktaboks

Peder Nilsen-Lund

Peder Eilert Nilsen-Lund

Født
20. oktober 1842, Steigen, Nordland
Død
23. november 1914, Cannes, Frankrike
Virke
Misjonær
Familie

Foreldre: Gårdbruker Niels Andreassen Lund (død 1844) og Hartovikke Hansdatter.

Ugift.

Peder Nilsen-Lund var en norsk misjonær på Madagaskar i 1874–1897. Han er kjent for å ha startet misjonen på Vest-Madagaskar, for reiser til nye områder på øya i 1887 og som salmedikter og oversetter. I norske misjonsmiljøer var han i sin samtid regnet som en oppdagelsesreisende på linje med David Livingstone og Henry Stanley. Denne statusen bidro til å få støtte til misjonen i Norge.

Bakgrunn

Peder Nilsen-Lund kom fra Steigen og var opprinnelig fisker. Han var med under vekkelsene blant fiskere i 1860-årene, tok lærerskolen i Tromsø, arbeidet fire år som lærer og tok så Misjonsskolen i Stavanger. I 1874 reiste han til Madagaskar som misjonsprest.

For misjonen ble bakgrunnen som fisker en del av presentasjonen av ham som misjonær. Han var mannen som ble misjonær etter en vekkelse, og han kom fra alminnelige kår. Dette var en bakgrunn som appellerte til bedehusmiljøene og misjonsforeningene som støttet misjonen.

Misjonsarbeid

På Madagaskar arbeidet han i området Ambato og bygde opp menigheter der. Han var musikalsk og gjorde misjonsstasjonen til en «sangskole», skrev salmermadagassisk og utviklet et spesielt notesystem for den madagassiske salmeboken.

Han reiste til sørlige og østlige områder på øya og åpnet nye områder for misjon og skapte kontakt mellom misjonsarbeidet i innlandet og langs kysten.

Fransk okkupasjon

Den franske okkupasjonen av Madagaskar i 1895 førte til en brutal passiviseringspolitikk. Tidligere lokale makthavere mistet sin status og ble erstattet av en dominerende kolonimakt. Misjonen hadde fordeler av koloniseringen ved at forholdene ble roligere, men den måtte føre en balansegang mellom hensynene til lokalbefolkningen og kolonimakten.

De reisene og observasjonene Peder Nilsen-Lund utførte ble brukt av de franske kolonimyndighetene. Den norske misjonen ble, i motsetning til britisk, akseptert av kolonimyndighetene, som var skeptiske til misjonærer fra de de andre europeiske stormaktene Storbritannia og Tyskland.

Undervisning

I 1897 reiste Peder Nilsen-Lund hjem til Norge. Han hadde svekket helse etter angrep av malaria, men engasjerte seg som vekkelsespredikant og i utdanning for emissærer. Arbeidet han utførte, både som predikant og som lærer for emissærer, var viktig for støtten Det Norske Misjonsselskap fikk fra lokale misjonsforeninger og bedehus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Birkeli, Fridtjof (1949). Det Norske Misjonsselskaps historie i 100 år, bd. 4, Stavanger: Det Norske Misjonsselskap.
  • Danbolt, Erling (1948). Det Norske Misjonsselskaps misjonærer 1842–1948, Stavanger: Det Norske Misjonsselskap.
  • Nakkestad, Gabriel (1951). Nakkestad, G. (1951). Peder Eilert Nilsen-Lund, stifinner på Solskinnsøya. Stavanger: Det Norske Misjonsselskaps studie- og skolekontor, Nomi.
  • Nakkestad, Gabriel (1970). Peder Eilert Nilsen-Lund. Madagaskars Livingstone, Stavanger: Misjonsselskapet.
  • Nilsen-Lund, Peder (1888). Missionær Nilsen-Lunds Undersøgelsesreise gjennem den sydlige Del af Madagaskar Fra Juli–November 1887, Stavanger: Det norske Missionsselskabs Forlag.
  • Nilsen-Lund, Peder (1889). En Arbeidsdag paa Missionsmarken af Nilsen-Lund, Missionspræst, Stavanger: Det Norske Missionsselskabs Forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg