Ambato

Ambato er en by i det sentrale Ecuador, cirka 110 km sør for hovedstaden Quito. Byen befinner seg i Andesfjellene, 2580 meter over havet, og er hovedstaden i provinsen Tungurahua. Ved folketellingen i 2010 hadde Ambato 165 185 innbyggere (INEC).

Faktaboks

Uttale
ambˈato

Byen er hovedsaklig et kommersielt sentrum, men utmerker seg med noen flott anlagte parker og avenyer med trær. På en klarværsdag er det mulig å se de nærliggende vulkanene Chimborazo og Tungurahua.

Næringsliv

Byens innbyggere livnærer seg spesielt av industri og handel. Særlig kjent er Ambato for sin garverivirksomhet, men det produseres også produkter av tekstiler, gummi, tre og plast. I tillegg er det rike jordbruksområder i omegnen.

Som turistby profilerer Ambato seg som «blomsterbyen». Byens flotte botaniske hage og parker støtter opp under dette, men det er fremfor alt den årlige frukt- og blomsterfesten – La Fiesta de la Fruta y los Flores – som gir den dette navnet. Festen er til minne om det store jordskjelvet i 1949, og feiringen preges av barneopptog og blomsterdekorasjoner rundt om i byen. Den avholdes årlig 40 dager før påskeuka.

Ambato er også et utgangspunkt for turer til vulkanene Chimborazo og Tungurahua, samt den populære destinasjonen Baños de Agua Santa.

Historie

Ambato anses å være grunnlagt av conquistadoren Sebastián de Benalcázar i 1534. Han regnes også som grunnleggeren av hovedstaden Quito.

Etter grunnleggelsen har Ambato vært rammet av tre store jordskjelv, i 1698, 1797 og 1949, som alle la deler av byen i ruiner. Det siste krevde over 6000 menneskeliv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg