Paulus Utsi

Faktaboks

Paulus Utsi
født:
7. juli 1918, Ivgomuotki/Lyngseidet
død:
1975, Bårjås/Porjus

Paulus Utsi er en samisk poet og duojár som ble født på Lyngseidet 1918 og døde i Porjus i 1975. Utsi skrev hele livet, men rakk bare å gi ut ei bok mens han levde, diktsamlinga Giela giela (1974). Andre dikt og tekster har blitt utgitt posthumt, mange av dem redigert og oversatt av hans kone Inger Utsi. Etter hans død kom Giela gielain (1980), Don čanat mu alccesat (1992) og Följ stigen; texter 1941-1974 (2000).

Utsi var den første samiske forfatteren med stor gjennombruddskraft i etterkrigstida og ble en viktig inspirasjonskilde for yngre, samiske forfattere, blant andre hans slektning Nils-Aslak Valkeapää. Utsis status er i dag spesielt høy blant svenske samer og hans mest kjente dikt "Goahtoeanan", som har blitt tonesatt av Lars-Wilhelm Svonni, regnes av mange samer i Sverige som en samisk nasjonalsang nummer to.

Paulus Utsis foreldre var reindriftssamer i Könkämä sameby, med sommerbeite i Lyngen og vinterbeite i Karesuando i Nord-Sverige. Etter at en ny reinbeitekonvensjon mellom Norge og Sverige i 1919 hadde fratatt svenskregistrerte samer beiterett i Norge, ble familien tvunget til å flytte med reinflokken, sørover til Sirkas sameby i Jokkmokk. Det eksakte tidspunktet for flyttinga er uklart. Utsi selv skrev senere at familien flyttet allerede i 1922, men i kirkebøkene er flyttinga registrert først i 1926. Da hadde familien Utsi i løpet av få tiår først blitt drevet fra Jukkasjärvi til Kautokeino og derifra videre til Karesuando før de endte opp i Sirkas.

Her opplevde familien ei ny utfordring. I 1920 ble Luleälven gjort til et nasjonalt satsingspunkt for vannkraft og gjennom hele livet var Paulus vitne til hvordan oppdemminger stjal mer og mer beiteland i Sirkas sameby. Presset mot reindrifta og den samiske kulturen preget Utsis forfatterskap sterkt. I innledninga til debutsamlinga si, Giela giela, skriver han: "Varför reser seg inte samen med att skriva?" For Paulus Utsi var litteraturen et ledd i kampen for å overleve.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg