Paris-skolen - illuminasjon

Øvre rekke: Blanka av Castilla og Ludvig 9 den hellige. Nedre rekke: Forfatter dikterer til en skriver. Dedikasjonsside til en Bible moralisée (billedbibel) fra Paris, 1226-1234. Blekk, tempera og bladgull på pergament. Høyde 34,4 x bredde 26 cm. The Morgan Library & Museum, New York.

Av /The Morgan Library & Museum.

Artikkelstart

Paris-skolen er en betegnelse for et miljø som bestod av illustratører og malere som holdt til i Paris på 1200-tallet.

Paris-skolen eller den franske varianten École de Paris som betegnelse på dette miljøet blir sjeldent brukt i faglitteraturen. Men de illustrerte manuskriptene eller bøkene som ble produsert i Paris, er en viktig del av gotikkens kunsthistorie.

Historikk

I løpet av Ludvig 9 den helliges regjeringstid, fransk konge i perioden 1226 til 1270, ble Paris sentrum for produksjon av håndlagde bøker. Disse bøkene ble utsmykket med illuminasjoner, det vil si illustrasjoner hvor det inngår polert gull (bladgull) eller sølv som illuminerer eller «opplyser» boksiden. I gotikkens periode benyttet man pergament i manuskripter og håndlagde bøker.

Frem til 1200-tallet ble illuminerte bøker eller manuskripter i hovedsak laget i klostrene. Men på 1200-tallet ble det etablert verksteder i Paris som ble drevet av verdslige kunstnere. Verkstedene praktiserte arbeidsdeling. Håndverkere og kunstnere hadde hver sin spesialitet og utførte bare sin del av illustrasjonene.

Illuminerte manuskripter og bøker som ble utsmykket og laget for hånd, ble solgt til kongefamilien, kjøpmenn, velstående borgere og samlere.

Dante Alighieri

I Den guddommelige komedie, nærmere bestemt i ellevte sang i den delen som handler om skjærsilden, omtaler Dante Alighieri Paris som en by som er blitt kjent på grunn av illuminerte manuskripter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Branner, Robert (1977). Manuscript Painting in Paris during the Reign of St. Louis. A Study of Styles. Berkeley: University of California Press
  • Cornell, Henrik (1968). Gotiken. Stockholm: Albert Bonniers Förlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg