Faktaboks

Ludvig 9. den hellige
Ludvig IX den hellige, Saint Louis
Født
25. april 1214
Død
25. august 1270
Segl fra Ludvig den hellige
Segl fra Ludvig den helliges regjeringstid.

Ludvig 9. den hellige var fransk konge fra 1226 til 1270. Han var sønn av Ludvig 8.

Konge av Frankrike

Moren Blanca av Castilia, regent til 1236, slo ned opprør av storvasallene og avsluttet krigen mot albigenserne ved freden i Meaux i 1229. Selv beseiret Ludvig opprørske stormenn og den engelske kongen, men søkte forsoning ved freden i Paris i 1259. Her forsøkte han på ny å forlene Guyenne og andre len til sin engelske vasall, mens han selv beholdt blant annet Normandie.

Ludvig styrket den kongelige administrasjonen og bygde ut rettsvesenet, forbød krig mellom vasallene i kronlandet og rettslig duell, og bygde Sainte-Chapelle og Sorbonne. I 1249 foretok han et korstog til Egypt, ble tatt til fange der i 1250, men dro siden til det hellige land. Etter hjemkomsten i 1254 styrket han rettssikkerheten i Frankrike, forbedret administrasjonen og stabiliserte styret.

I 1270 døde han av pest under et korstog til Tunis.

Helgen

Ludvig var en av middelalderens edleste herskere, og hans moralske prestisje var slik at han ble brukt som oppmann i tvister mellom fyrster. Han ble kanonisert i 1297. Minnedagen hans er 25. august.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg