Iatrokjemikeren

Iatrokjemikeren, oljemaleri av Balthasar van den Bossche, ca 1700 (Science History Institute, Philadelphia).

Av /Science history institute.
Lisens: CC BY 4.0

Iatrokjemi var en medisinsk retning på 1600-tallet som prøvde å forklare kroppens funksjon som kjemiske prosesser, og å fremstille medisiner i laboratoriet med utgangspunkt i planter. Retningen var mange steder kontroversiell fordi den stod i motsetning til den galeniske medisinen som fremdeles dominerte de fleste europeiske medisinske fakulteter i perioden.

Faktaboks

Uttale
iatrokjemˈi
Etymologi
av gresk, iatro-, som betyr lege-, og kjemi

Iatrokjemikerne fremmet et ontologisk sykdomsbegrep, det vil si at de så den enkelte sykdom som eksisterte i seg selv, og avviste med det det galeniske synet av sykdom som en ubalanse mellom de fire kroppsvæsker (se humoralpatologi). Retningen står i nær forbindelse med andre deler av det som på 1600-tallet ble betegnet som «den nye vitenskapennskapen».

Grunnlegger

Blant de som la grunnlaget for denne tilnærmingen var Paracelsus (1493–1541) som hevdet at salt, svovel og kvikksølv utgjorde universets primære substanser. Jan Baptist van Helmont (1577–1644) bygget videre på Paracelsus' skrifter. Den neste generasjonen av iatrokjemikere var mer påvirket av "den nye vitenskapen", og hadde mindre innslag av mystisisme. Blant dem finner vi blant annet Franciscus de le Boë Sylvius (1614–1672), professor i Leiden. Sylvius forklarte fordøyelsen som en kjemisk reaksjon i fordøyelsessystemet.

Etter 1600-tallet

Synet på iatrokjemien i ettertida har variert. Noen har sett dette som startpunktet på en «vitenskapelig» medisin, på grunn av måten den vektla betydningen av empirisk observasjon til fortrengsel for studier av klassisk litteratur (særlig Galenos og Aristoteles). Andre har vektlagt innslagene av mystikk, alkymi og esoterisme i iatrokjemien og sett den som en distinkt 1600-talls bevegelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg