Svein Sturla Hungnes

Faktaboks

Svein Sturla Hungnes
født:
21. mars 1946, Oslo

Svein Sturla Hungnes som Peer og Kari Simonsen som Mor Åse i den årlige utendørs Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet.

Av /NTB Scanpix ※.

Svein Sturla Hungnes, norsk skuespiller og instruktør. Fikk sitt gjennombrudd som Joey i Hjemkomsten av Harold Pinter på Nationaltheatret 1970 hvor han var ansatt til 1991. Karakterkunstner med en utpreget personlig spillestil i både klassiske og moderne roller. Hans sceneskikkelser er gjerne merket av et særegent alvor enten han tolker Osvald i Gengangere eller den overmodige, unge Peer Gynt. Hungnes var en infam Puck i En sommernattsdrøm og en kjølig, avmålt Stavrogin i Dostojevskijs De besatte. Han deltok i Fjernsynsteatrets Arnold Wesker-trilogi og spilte Hippolyth i Jean Racines Fedra.

I senere år har han hovedsakelig arbeidet som instruktør, bl.a. den årlige suksessen med en utendørs oppsetning av Peer Gynt i Gålå i Gudbrandsdalen (fra 1989). Her har han selv i en rekke år hatt tittelrollen. Videre må nevnes oppsetninger som Et dukkehjem og Fruen fra havet (Nationaltheatret), Engler i Amerika (Rogaland Teater) og Hedda Gabler og En midtsommernattsdrøm for Riksteatret. – Hungnes har hatt viktige roller i sentrale norske filmer som Anja Breiens Voldtekt (1971), Arven (1979) og Papirfuglen (1984), i Kimen og Mors hus (begge 1974), samt i Wam og Vennerøds Adjø solidaritet (1985).

2002-2009 kunstnerisk leder ved Oslo Nye Teater.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg