Svein Sturla Hungnes

Faktaboks

Svein Sturla Hungnes
Født
21. mars 1946, Oslo
Svein Sturla Hungnes

Svein Sturla Hungnes som Peer og Kari Simonsen som Mor Åse i den årlige utendørs Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Svein Sturla Hungnes er en norsk skuespiller og instruktør. Han er en karakterkunstner med en utpreget personlig spillestil i både klassiske og moderne roller. Hans sceneskikkelser er gjerne merket av et særegent alvor, enten han tolker Osvald i Gengangere eller den overmodige, unge Peer Gynt.

Hungnes fikk sitt gjennombrudd som Joey i Hjemkomsten av Harold PinterNationaltheatret i 1970, hvor han var ansatt til 1991. Han var en infam Puck i En sommernattsdrøm og en kjølig, avmålt Stavrogin i Fjodor Dostojevskijs De besatte. Han deltok i Fjernsynsteatrets Arnold Wesker-trilogi og spilte Hippolyth i Jean Racines Fedra.

I senere år har han hovedsakelig arbeidet som instruktør, blant annet med den populære årlige utendørsoppsetningen av Peer Gynt i Gålå i Gudbrandsdalen (fra 1989). Her hadde han selv i en rekke år tittelrollen. Videre må nevnes oppsetninger som Et dukkehjem og Fruen fra havet (Nationaltheatret), Tony Kushners Engler i Amerika (Rogaland Teater) og Hedda Gabler og En midtsommernattsdrøm for Riksteatret.

Hungnes har hatt viktige roller i sentrale norske filmer som Anja Breiens Voldtekt (1971), Arven (1979) og Papirfuglen (1984), i Kimen og Mors hus (begge 1974), samt i Wam og Vennerøds Adjø solidaritet (1985).

I 2002–2009 var han kunstnerisk leder ved Oslo Nye Teater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg