Per Theodor Haugen som Vielgeschrei og sønnen Kim Haugen som Oldfux i Ludvig Holbergs Den stundesløse på Nationaltheatret 1999.

Per Theodor Haugen av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Per Theodor Haugen, norsk skuespiller, regissør og teatersjef. Han var gift med skuespiller Sissel Sellæg og far til skuespillerne Kim Haugen og Helle Haugen.

Per Theodor Haugen debuterte i 1950 i Charleys tante av Brandon Thomas på Rogaland Teater. Han var ansatt ved Folketeatret 1952–59, Den Nationale Scene 1959–64, Det Norske Teatret 1964–67, Oslo Nye Teater 1967–75, Nationaltheatret 1975–84. Han var teatersjef for Oslo Nye Teater 1985–88 og arbeidet senere som frilanser.

Han spilte Jakob i Holbergs Erasmus Montanus og konferansieren i Ai, ai for ein artig krig, skildret Harald i Den store barnedåpen av Oskar Braaten og vist uhyggelig innsikt i Strindberg-roller som offiseren i Eit draumspel og ektemannen i Leke med ilden. I tittelrollen i Tsjekhovs Onkel Vanja var han like meget realist som poet.

I Ibsens dramatikk har han løst så forskjellige oppdrag som tittelrollen i Catilina og Brand, Peer Gynt og Bygmester Solness, konsul Bernick i Samfunnets støtter, Torvald Helmer i Et dukkehjem, Hjalmar Ekdal i Vildanden og adjunkt Arnholm i Fruen fra havet. Han spilte doktor Stockmann i Charles Marowitz' omdiskuterte oppsetning av En folkefiende på Nationaltheatret i 1979. Som Shakespeare-kunstner er han like inspirert i heroiske roller (Laertes i Hamlet) og demoniske roller (Iago i Othello), som i løssluppen gjøgling (Hupp i Helligtrekongersaften).

Per Theodor Haugen har også hatt filmroller, blant annet i Støv på hjernen (1959), Sønner av Norge kjøper bil (1962), Sult (1966), Liv (1967), Motforestilling (1972), Bør Børson jr. (1974), For Tors skyld (1982), Hockeyfeber (1983) og Åpen framtid (1983).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.