Operation Prosperity Guardian er en internasjonal militær operasjon som ble iverksatt i desember 2023 for å sikre fri maritim ferdsel i Rødehavet. Begrunnelsen for operasjonen var flere angrep mot sivil skipsfart, også norske handelsfartøy, fra den jemenittiske Houti-militsen. Bakgrunnen for angrepene var den pågående krigen i Gaza.

Operasjonen ble initiert av USA og kunngjort av forsvarsminister Lloyd J. Austin, 18. desember 2023. Operasjonen ledes av det flernasjonale partnerskapet Combined Maritime Forces (CMF) og dets styrke for sikkerhet i Rødehavet, Task Force 153. CMFs hovedkvarter ligger i Bahrain.

Da Operation Prosperity Guardian ble kunngjort iverksatt, hadde ti land meldt inn styrkebidrag, blant dem Norge. Norge meldte inn et bidrag på inntil ti stabsoffiserer til CMF-hovedkvarteret, for deltakelse på ubestemt tid. De øvrige opprinnelige bidragsytende landene, ved siden av USA og Norge, var Bahrain, Frankrike, Italia, Kanada, Nederland, Seychellene, Spania og Storbritannia.

Formålet med operasjonen, som inkluderer sjø- og luftbårne styrker, er å sikre uhindret sjøfart i Rødehavet, samt Bab al-Mandeb-stredet og Adenbukta. Dette området, med tilknytningen til Suez-kanalen, er av stor strategisk betydning for internasjonal skipsfart og handel.

Houti-bevegelsen i Jemen er støttet av Iran, som også støtter den palestinske bevegelsen Hamas, som Israel erklærte krig mot etter det Hamas-ledende terrorangrepet i Israel 7. november 2023. Houtiene rettet, som støtte til Hamas, flere angrep med raketter og droner mot handelsskip i Rødehavet.

Norge har tidligere bidratt i to andre flernasjonale maritime operasjoner i regionen, Operation Atalanta og Operation Ocean Shield, for å bekjempe piratvirksomhet utenfor Somalia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg