Faktaboks

Bab al-Mandeb
Bab el-Mandab
Uttale
bab al-mandˈeb
Etymologi
arabisk, ‘tåreporten’
Bab al-Mandeb
Bab al-Mandeb-stredet med Jemen i øst (til høyre) og Djibouti og Eritrea i vest, med øya Perim i midten, skiller Rødehavet fra Adenbukta og Det indiske hav.

Bab al-Mandeb er et sund mellom Afrika og Asia som forbinder Rødehavet med Adenbukta. Sundet står for all utveksling av vannmasser i Rødehavet og sirkulasjon mellom Rødehavet og Det indiske hav.

Sundet har fått navnet «Tåreporten» fra historiske vansker med å navigere i området. Med utbygging av Suezkanalen ble sundet en viktig del av handelsruter mellom Europa og Asia.

Øya Perim deler sundet i et østre og et vestre løp, som er henholdsvis tre og 20 kilometer bredt. I det grunne østre løpet går en overflatestrøm nordover fra Det indiske hav til Rødehavet. I det dypere vestre løpet går det en understrøm ut av Rødehavet. Sirkulasjonen i sundet blir påvirket av monsun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg