Onkalo

Onkalo, finsk anlegg for sluttforvaring av brukt kjernebrensel og annet radioaktivt avfall fra kjernekraftverk. Anlegget, som er lokalisert i Eurajoki kommune på vestkysten av Finland om lag 5 km fra Olkiluoto kjernekraftverk, regnes for å være det første av sitt slag i verden. Anlegget er for tiden under utbygging.

Stedet ble valgt etter at finske myndigheter i 1994 bestemte at alt radioaktivt avfall produsert i Finland skulle forvares i Finland. Utgraving av tunneler startet i 2004. I første omgang bygges en spiralformet adgangstunnel ned til selve rommet der avfallet skal sluttforvares. Forvaringsstedet ligger omtrent 400 m under bakkenivået. Her finnes stabile geologiske formasjoner slik at det innkapslede avfallet skal kunne ligge trygt i mange tusen år uten å skade omgivelsene. Selve sluttforvaringen av radioaktivt avfall er planlagt er å starte i 2020. Onkalo-anlegget antas å bli stort nok til å motta brukt brensel i nærmere hundre år, det vil si til rundt 2120. Adgangstunnelen vil da bli fylt igjen og forseglet.

De samlede kostnader er beregnet til om lag 800 millioner euro og omfatter bygging, innkapsling og drift av anlegget. Anlegget finansieres av et fond som er etablert på basis av avgifter fra kjernekraftverkene som er i drift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg