Onkalo
Onkalo fjelldeponi
Av .
Onkalo
Onkalo adkomstunnel
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Onkalo er et finsk anlegg for sluttforvaring av brukt kjernebrensel fra kjernekraftverk. Anlegget vil bli verdens første permanente fjelldeponi for laging av radioaktivt avfall.

Onkalo er lokalisert i Eurajoki kommune på vestkysten av Finland, om lag fem kilometer fra Olkiluoto kjernekraftverk. Stedet ble valgt etter at finske myndigheter i 1994 bestemte at alt radioaktivt avfall produsert i Finland skulle forvares i Finland. Utgraving av tunneler startet i 2004. I første omgang bygges en spiralformet adgangstunnel ned til selve rommet der avfallet skal sluttforvares. Forvaringsstedet ligger omtrent 400 meter under bakkenivået. Her finnes stabile geologiske formasjoner slik at det innkapslede avfallet skal kunne ligge trygt i mange tusen år uten å skade omgivelsene. Lagringsmetoden er basert på KBS-3 teknologien som er utviklet i Sverige. Onkalo-anlegget antas å bli stort nok til å kunne motta rundt 6 500 tonn med brukt kjernebrensel i nærmere hundre år, det vil si til rundt 2120. Adgangstunnelen vil da bli fylt igjen og forseglet.

De samlede investeringskostnadene er anslått til om lag 3,5 milliarder euro. Anleggsarbeidet utføres av Posiva, som er et finsk selskap og eies av TVO og Fortum. Finansieringen skjer gjennom et fond som er etablert på basis av avgifter fra de finske kjernekraftverkene. Posiva vil også få ansvaret for driften av Onkalo, som ventes å komme i gang fra 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg