Teollisuuden Voima Oyj

Artikkelstart

Teollisuuden Voima Oyj er et finsk kraftselskap som eies av et konsortium av kraft- og industriselskaper, hvorav de største er Pohjolan Voima og Fortum.

Faktaboks

Også kjent som

TVO

Selskapet ble etablert i 1969, og er i dag mest kjent for å drifte kjernekraftverket Olkiluoto. Dertil har selskapet eierandeler i det finske kullkraftverket Meri-Pori. Selskapets årlige produksjon er rundt 15 TWh, og dette utgjør nærmere 18 prosent av Finlands samlede kraftproduksjon. For tiden er en tredje reaktor i Olkiluoto kraftverk under oppføring. Arbeidet med denne reaktoren startet i 2005, men byggearbeidet har vært utsatt for betydelige forsinkelser og kostnadsoverskridelser underveis. Når anlegget er komet i drift, ventes selskapets årsproduksjon å øke til rundt 27 TWh.

Selskapet har også fått tillatelse til å føre opp en fjerde reaktor (Olkiluoto 4), men grunnet forsinkelser med oppføringen av Olkiluoto 3 ble dette prosjektet utsatt og senere kansellert. Forsinkelser med reaktor 3 samt lave kraftpriser i det nordiske kraftmarkedet har gjort økonomien i selskapet anstrengt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg