Espoo, finsk energikonsern dannet 1998. Fortum har virksomhet i Norden og Østersjøregionen innen produksjon, distribusjon og salg av strøm og varme, samt innen produksjon, raffinering og markedsføring av oljeprodukter og drift og vedlikehold av kraftverk (vannkraft, kjernekraft, vindkraft, gasskraft). Hovedproduktene er strøm, varme og damp, drivstoff og fyringsolje. Konsernet har petroleumsraffinerier i Nådendal (Naantali) og Borgå (Porvoo) ved Finskebukta og ca. 1000 bensinstasjoner under merket Neste. Stor tankflåte. I Sverige står Fortum for rundt en femdel av strømforsyningen og er eier/deleier i vannkraftverk og kjernekraftverk (Oskarshamn, Forsmark). Omsetning ca. 15 mrd. amerikanske dollar med rundt 13 000 ansatte (2003). Den finske stat eier per 2005 ca. 60 % av aksjene i Fortum.

Historikk. Fortum ble dannet ved sammenslutting av to opprinnelig statseide selskap: olje- og kjemiselskapet Neste (grunnlagt 1948) og kraftprodusenten Imatran Voima (IVO, grunnlagt 1932 etter utbygging av Imatrafossen). I 1970-årene var Neste Finlands største konsern, og fra 1990-årene var det bl.a. engasjert i petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. Denne virksomheten ble 2002 solgt til italienske Eni. Deler av Nestes petrokjemivirksomhet ble 1994 sammenslått med Statoils tilsvarende virksomhet i selskapet Borealis, men Neste solgte 1997 sin eierandel.

I Norge driver Fortum fra 2003 overføringsnettet i Østfold og er eier/deleier i fjernvarmeanlegg på Østlandet. Fortum eier også rundt halvparten av strømleverandøren Ishavskraft i Finnmark, samt over en tredel av energiselskapet Hafslund. 2003–04 mislyktes selskapet i et forsøk på å overta Oslo Kommunes over 50 % eierandel i Hafslund.

Nettsidene til Fortum

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. januar 2013 skrev Oliver Demant

Hei!Jeg la merke til at denne artikkelen ikke har en lenke til Fortum sin hjemmeside, så at det slik hos feks. Hafslund. Det hadde jo vært nyttig å legge den inn. Dette er lenken til den norske hovedsiden: http://www.fortum.no/no/MvhOliver

21. januar 2013 svarte Rolf Bryhn

Takk for tipset. det er nå gjort.

Vennlig hilsen

Rolf Bryhn

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.