Olav Kjeldseth-Moe

Faktaboks

Olav Kjeldseth-Moe
Født
16. september 1940, Ørsta
Olav Kjeldseth-Moe
Av .

Olav Kjeldseth-Moe er en norsk astrofysiker som har vært aktiv i rombaserte studier av Solen.

Utdannelse og karriere

Olav Kjeldseth-Moe har graden cand.real. fra Universitetet i Oslo i 1967. Han var vitenskapelig assistent og forsker NAVF (se Norges allmennvitenskapelige forskningsråd) frem til 1969. Fra 1969 til 1978 var han forsker ved Naval Research Laboratory (NRL) i Washington DC. Kjeldseth-Moe ble førsteamanuensis ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo i 1978 og professor i astrofysikk ved samme sted i 1993.

Kjeldseth-Moe ble i 1969 invitert til å arbeide ved Naval Research Laboratory som var sentral i gjennomføringen av en rekke viktige solare romforskningsprosjekter, som Skylab i 1973–1974 og flere eksperimenter med romfergen i 1980-årene. Kjeldseth-Moe var Co-Investigator for NRLs High Resolution Telescope and Spectrograph (HRTS). Han ledet den norske deltagelsen i ESA/NASAs Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), som ble skutt opp til sin bane i 1995.

Den norske deltagelsen i SOHO medførte betydelige romrelaterte oppgaver for norsk industri.

Vitenskapelig arbeid og anerkjennelse

Professor Kjeldseth-Moes forskning dekker flere felter innen astrofysikk. Hans arbeider omfatter polarimetri for bestemmelse av solare magnetfelter, numeriske modeller for solflekker, studier av dynamikk og variabilitet i overgangssonen mellom Solens kromosfære og korona samt mengdeforhold av lette grunnstoffer i solatmosfæren. Han har publisert et betydelig antall arbeider innen solfysikk i internasjonale tidsskrifter og vært ansvarlig for en rekke forskningsrapporter.

Olav Kjeldseth-Moe har spilt en nøkkelrolle i oppbyggingen av eksperimentell solforskning i Norge, og han har bidratt vesentlig til utvikling av det internasjonale miljøet innen astronomisk romforskning i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg