Norsk folkebunad

«Norsk folkebunad»
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Drakta «Norsk folkebunad» er utarbeidet av Dagny Louvise Bertelsen i firmaet Berge M. Bertelsen, og er en fri komposisjon inspirert av broderiet på de såkalte «Hulda Garborg-bunadene» som ble skapt tidlig på 1900-tallet. Bunaden ble satt i produksjon i 1995.

Bunaden er lansert som en bunad uten tilknytning til noe bestemt område i landet. Fasongen på livkjolen er inspirert av andre broderte bunader, mens broderiet er skapt med inspirasjon fra rosemaling, og en vott ved Stavanger Museum, foruten Hulda Garborg sin omarbeidede versjon av folkedrakta i Hallingdal.

Draktdeler

Livkjole

Bunaden har livkjole i grønt, svart eller blått ullstoff med ullgarnbroderi. Broderiet er sydd rett på livet foran og bak, mens stakkeborden er brodert på et eget stoffstykke som er kantet med røde ullband og så montert på stakken. Stakken er foldelagt, og stakk og liv er sydd sammen. Livet er kantet med røde ullband.

Belte

I livet brukes et belte av stakkestoffet, kantet med de samme ullbandene som livet, og det lukkes med ei sølvspenne foran.

Skjorte

Skjorta lages i bomull, med nuperellekanter på krage og håndlinninger. Den har nedbrettet krage, lukkes i halsen med en sølvknapp formet som ei nål, og har mansjettknapper i ermene.

Lomme

Løslomma er i samme stoff som livkjolen, og er også kantet med rødt ullband som livkjolen. Lomma har et broderimotiv foran. Den festes til beltet med ei hempe av stoffet og en sølvknapp.

Hodeplagg

Det er lansert to ulike hodeplagg til bunaden. Det ene er ei lue av samme stoff som livkjolen, med rundet pull og glatt framstykke. Den har broderi som livkjolen, og knytes under haka med ullbandene som også kanter lua.

Det andre er et hårband i samme materialer, brodert med små elementer fra broderiet på livkjolen.

Metall

Det er utviklet eget sølv til bunaden. Det består av en dobbel halsknapp med heng, formet som ei nål, ei større sølje til å feste i bringa på skjorta, samt mansjettknapper. Sølvet er støpt som filigransetterligninger, med gylte heng.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg