Norsk Oversetterforening

Artikkelstart

Norsk Oversetterforening er en forening som samler norske skjønnlitterære oversettere, for å høyne kvaliteten på norske oversettelser og ivareta medlemmenes faglige og økonomiske fellesinteresser. Foreningen bistår og gir råd til oversettere både i og utenfor foreningen og arbeider for å høyne oversetterfagets status og synliggjøre oversetteren som opphavsmann. Norsk Oversetterforening forvalter medlemmenes rettigheter overfor Den norske Forleggerforening, Norsk rikskringkasting og Norsk Teater- og Orkesterforening. Foreningen er representert i Kunstnernettverket og Nordisk forfatter- og oversetterråd og er medlem av internasjonale organisasjoner som CÉATL, FIT og EWC.

Foreningen ble stiftet i 1948, og i 2015 har foreningen i alt 331 medlemmer som oversetter fra 52 språk til norsk og fra norsk til 12 ulike språk. Enhver kvalifisert oversetter av skjønnlitteratur til norsk eller samisk kan bli medlem etter søknad. Medlemskap i foreningen innvilges på bakgrunn av to vurderte oversettelser fra ett eventuelt to språk. Styret avgjør om søkeren kan bli medlem, etter innstilling fra Faglig råd.

Norsk Oversetterforening er en aktiv forening og deltar i et bredt spekter av prosjekter og tiltak, både faglige og fagpolitiske. I 2010, 2013 og 2016 arrangerte foreningen i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) Oversatte dager ved Litteraturhuset i Oslo, og i 2019 ble også Norsk audiovisuell oversetterforening (NAViO) med i samarbeidet.

Foreningen deler årlig ut Bastianprisen for fremragende oversettelse av et skjønnlitterært verk utkommet året før. Prisen ble første gang utdelt i 1951 og består av en statuett med plakett (en fole lagd av kunstneren Ørnulf Bast) og kr 50 000. I 1984 ble Bastianprisen for barne- og ungdomslitteratur opprettet. Begge priser utdeles normalt hvert år. Bastianprisen kan bare tildeles en og samme person én gang i hver kategori.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg