Faktaboks

Norsk PEN
Norsk P.E.N.

Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, som regnes som verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

Den britiske avdelingen ble stiftet i 1921, i utgangspunktet for å fremme litteraturen.

Norsk PEN arbeider for den retten til ytringsfrihet som er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring, paragraf 19, i den norske Grunnlovens paragraf 100 og i Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som Norge er tilsluttet. I tillegg er både Norsk PEN og alle øvrige PEN-sentre underlagt International PENs charter der organisasjonens overordnede målsetting er nedfelt.

Kjersti Løken Stavrum er styreleder av Norsk PEN, mens Hege Newth er generalsekretær.

PEN står bak prosjekt om fribyer for fengslede forfattere og deler ut Ossietzkyprisen. Dette er en pris for fremragende innsats for ytringsfriheten og deles ut på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Norsk PEN markerer denne årvisse, internasjonale dagen med et arrangement i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Synnøv Sem Borse. Ideen om P.E.N : fra John Galsworthy og Catherine Amy Dawson, via Johan Vogt i Norge og til Norsk PEN i dag. Forskningsstiftelsen BICS, 2009

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg