Norsk PEN er den norske avdelingen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921, i utgangspunktet for å fremme litteraturen.

Til sammen finnes det 149 PEN-sentre i 100 land verden over, med drøyt 25 000 medlemmer. Alle skjønn- og faglitterære forfattere, oversettere, kritikere, forleggere, journalister og redaktører – det vil si alle som benytter seg profesjonelt av retten til ytringsfrihet og er avhengig av den – kan bli medlem i PEN.

Norsk PEN arbeider for den retten til ytringsfrihet som er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring, paragraf 19, i den norske Grunnlovens paragraf 100 og i Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som Norge er tilsluttet. I tillegg er både Norsk PEN og alle øvrige PEN-sentre underlagt International PENs charter der organisasjonens overordnede målsetting er nedfelt.

William Nygaard er styreleder av Norsk PEN, mens Hege Newth er generalsekretær.

PEN står bak prosjekt om fribyer for fengslede forfattere og deler ut Ossietzkyprisen. Dette er en pris for fremragende innsats for ytringsfriheten og deles ut på Fengslede Forfatters Dag, 15. november. Norsk PEN markerer denne årvisse, internasjonale dagen med et arrangement i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.