Norsk PEN

Artikkelstart

Norsk PEN er den norske avdelingen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921, i utgangspunktet for å fremme litteraturen.

Faktaboks

Også kjent som
Norsk P.E.N.

Til sammen finnes det 149 PEN-sentre i 100 land verden over, med drøyt 25 000 medlemmer. Alle skjønn- og faglitterære forfattere, oversettere, kritikere, forleggere, journalister og redaktører – det vil si alle som benytter seg profesjonelt av retten til ytringsfrihet og er avhengig av den – kan bli medlem i PEN.

Norsk PEN arbeider for den retten til ytringsfrihet som er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring, paragraf 19, i den norske Grunnlovens paragraf 100 og i Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som Norge er tilsluttet. I tillegg er både Norsk PEN og alle øvrige PEN-sentre underlagt International PENs charter der organisasjonens overordnede målsetting er nedfelt.

Kjersti Løken Stavrum er styreleder av Norsk PEN, mens Hege Newth er generalsekretær.

PEN står bak prosjekt om fribyer for fengslede forfattere og deler ut Ossietzkyprisen. Dette er en pris for fremragende innsats for ytringsfriheten og deles ut på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Norsk PEN markerer denne årvisse, internasjonale dagen med et arrangement i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg