Norsk Form

Norsk Form holdt til i Oslo Lysverkers tidligere transformatorstasjon, ved Akerselva.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Norsk Form var en norsk stiftelse med formål å øke den allmenne forståelsen for sammenhengen mellom mennesker, design og arkitektur. 1. mai 2014 ble Norsk Designråd og Norsk Form slått sammen til stiftelsen Norsk design- og arkitektursenter, som i 2017 skiftet navn til Design og arkitektur Norge, med kortnavnet DOGA.

Gjennom undervisning, oppstart av prosjekter, konkurranser, utstillinger og arrangementer ønsket Norsk Form å oppnå et økt fokus på design, arkitektur og byutvikling. Målgruppene var myndigheter, næringsliv, fagfolk, utdanningsinstitusjoner og det allmenne publikum. Målet var å få til konstruktive og menneskevennlige designløsninger i det offentlige rom.

Norsk Form ble finansiert gjennom bevilgninger over statsbudsjettet, men mottok også pengestøtte fra private aktører i forbindelse med spesielle prosjekter.

Jacob-prisen, Hedersprisen og Norsk Forms pris til unge designere og arkitekter ble utdelt årlig. På vegne av Utenriksdepartementet delte Norsk Form ut reisestøtte til arkitekter og designere som ønsket å profilere seg internasjonalt. Norsk Form administrerte også bruken av Villa Stenersen.

Norsk Form ble opprettet i 1992, etter initiativ fra Kulturdepartementet, og holdt til i de tidligere industribygningene ved Akerselva i Oslo som nå kalles DOGA-huset.

Arkitekt Peter Butenschøn var stiftelsens direktør fra opprettelsen og frem til 2003. Han ble etterfulgt av Brit Fougner 2003–2007, arkitekt Nina Berre 2007–2010 og til sist arkitekt Andreas Vaa Bermann. Norsk Form hadde på det meste 22 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg