Nordnæs Bataillon

Nordnæs Bataillon mars 2013
av . fri

Nordnæs Bataillon, buekorps i Bergen, stiftet 3. mai 1858. Nordnæs Bataillon var ett av de opprinnelige «lørdagskorps» (korpset ekserserte lørdag ettermiddag).

Faktaboks

Uttale
– bataljˈon

Korpsets kjerneområde er Nordnes, der de marsjerer og har eksersis hver lørdag i sesongen, som varer fra begynnelsen av mars til midten av juni. Vanligvis møter soldatene ved «Depotbrakken», som ligger ved Akvariet i Bergen. Slagere, fanebærer med fanen, fanegarden og sjef med adjutant kommer så marsjerende fra Fredriksberg fort. Eksersisen foregår på Tollbodalmenningen. Øverst på almenningen er Nordnæstamburen, en statue av en buekorpsgutt laget av Thorvald Olsen og avduket 3. mai 1933 plassert. Den var opprinnelig reist på Klosterhaugen.

Nordnæsdalen

Nordnæs Bataillon eier en eiendom som er omtrent like stor som Vatikanstaten i Roma, Nordnæsdalen. I 1918 fikk de i gave en jordeiendom i Øvre Fyllingsdalen fra noen eldre Nordnæsgutter. Senere ble den utvidet og er idag 426 mål. Her er en stor idrettsbane og flere hytter. I sesongen er det mulig for guttene å overnatte her. Det er guttene selv som styrer Nordnæsdalen, og offiser og underoffiserer har vakt når guttene sover. Idrettsbanen blir brukt til fotball og annen idrett. Hvert år holder lørdagskorpene Dræggens Buekorps, Nygaards Bataljon og Nordnæs en fellesutmarsj hit med konkurranser i friidrett, fotball og tautrekking. Stedet blir også utlånt til andre av byens buekorps.

Eksterne lenker

Nordnæs Bataillon

Buekorpsene.com

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg