Dræggens Buekorps, bergensk buekorps, stiftet 13.mai 1856 Deres opprinnelige strøk har vært Dreggen, Øvregaten, Nye Sandviksvei og opp mot Stølen.

Dræggens ekserserer på paradeplassen på Bergenhus festning. De eier et hus i Dreggen og disponerer en hytte på Jordalsfjellet. De samarbeider med Nygaards Bataljon og Nordnæs Bataillon.

Dræggens regnes som det eldste korpset som sikkert kan datere sin stiftelsesdag. De kan dokumentere denne fordi det er bevart arkivmateriale helt tilbake til stiftelsen. Stifterne var tre gutter på 11–12 år: Christian Joachim Mohn, Klaus Hanssen og August Gran.

1928 fant Skutevikens Buekorps en fane datert 8. juni 1853; det ville i så fall gjøre Dræggens til den nest eldste buekorpset. Imidlertid er det reist spørsmål om datoen kan ha blitt påført på et senere tidspunkt, ettersom andre buekorpsfaner fra samme tidsperiode ikke har påført noen datering. Da det ikke finnes noe arkivmateriale om stiftelsen av Skutevikens, er det umulig å fastslå sikkert hvem av dem som er eldst. Det kan også ha eksistert forløpere for buekorps som har forsvunnet.

Inntil 1960-årene var Dræggens Buekorps og Skutevikens Buekorps de eneste av de bergenske buekorps som fremdeles ekserserte med buer – dvs. armbrøst av en forenklet type, men senere har flere andre korps tatt opp tradisjonen. Dræggens Buekorps har sitt arkiv med sjefsprotokoller fra første samlingsdag intakt.

Dræggens Buekorps

Buekorpsene.com

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.